Ha érdekel a harcművészet, akkor erről is érdemes tudnod

Egy kínai mozgás- és meditációs forma, amely jó néhány küzdősport filozófiai alapját jelenti.

Ha laikusoknak kellene elmagyarázni, mi is a csikung, akkor azt kellene mondanunk, hogy egy halmazban szerepel a tai chivel, a reikivel és a jógával, de mint minden hasonlat, ez is sántít kicsit. Egy halmazban szerepelnek ugyan, a csikung mégis teljesen más. A lényeg talán úgy hangzana, hogy a csikung olyan mozgásforma, ami a gyakorló egészségének, testi és lelki egyensúlyának is jót tesz.

Maradjunk a párhuzamoknál: ahogy a jógának is tucatnyi formája létezik, a csikung is több nagy irányzatból áll, de a gyökerük azonos:

A csikungot sokféleképpen kategorizálhatjuk, az egyik az, ha két csoportba osztjuk: 1. gyógyító, 2. harcművészeti.

Aki alaposabban elmélyedt valamelyik ázsiai harcművészeti formában, az nyilvánvalóan hallott már erről, sőt, az edzései keretein belül bizonyára egy-két mozgásformát is megtanult, amivel ezt a belső energiát erősítheti, koncentrálhatja. A leginkább talán a tajcsi csüan használja, amelynek keményebb formája bizony egy küzdősport, de a kung fuban is jól ismert koncepció.

A Shaolin legendárium része a Vasing és a Vastenyér nevű gyakorlatok, amelyek gyógynövények, mozgáskombinációk és csikung révén kovácsoltak vaskeménységű felsőtestet és tenyeret a gyakorlónak. A valóságban valószínűleg az átlagosnál keményebb és nagyobb ellenállású szervezetet sikerült az edzése révén elérniük. Egyes vélemények szerint, aki szeretne komolyabb szinten művelni küzdősportokat, ráérezni annak mélységére, filozófiájára, annak tanulása késői fázisában a csikunggal is meg kell ismerkednie.

Erre lehet kiváló alkalom az október 20-21-én Budapesten rendezik a 8. Nemzetközi Kínai Képmedicina Konferenciát, amely során a csikunggal is alaposan meg lehet ismerkedni.

Kínában 1989 óta államilag elismert gyógyítási forma, amely a fontosabb orvosi egyetemeken a tananyag részének számít.
Ezen a két napon a világ legelismertebb szakemberei tartanak előadást erről a módszerről a Semmelweis Egyetem Nagyváradtéri Dísztermében.

A Wudang-hegység Kínában. itt található a híres Shaolin kolostor. nem véletlen, hogy az egyik legelismertebb kínai csikung mester, Hszü Mingtang is évente tart itt elvonulásokat. Ezekre a többhetes képzésekre a világ minden tájáról érkeznek hozzá gyakorlók, köztük Magyarországról is.

A kínai képmedicina programok mellett Hszü Mingtang professzor vezetésével lehetőség nyílik 3 Napos Intenzív Csung Jüan Csikung Tréning elvégzésére október 17-19-én. A tréningre bárki jelentkezhet, nem szükséges a csikung korábbi ismerete.

További részletek itt.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon