Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy olyan világban, ahol minden egyes másodpercben közel huszonhárommillió kép készül és minden második pillanatban hatszázezer fotót töltenek fel a facebookra, a józan ész is azt diktálja, hogy legyen számunkra egy útmutató annak érdekében, hogy a megfelelő pillanatban a fotogén tulajdonságainkat tudjuk hangsúlyozni. A képeken való pózolás egyeseknél veleszületett tehetség, azonban mint mindent, ezt is lehet tanulni és gyakorlással tökéletesre fejleszteni. Ints búcsút a vizuális katasztrófáknak, segítünk, hogy a legjobb formádat hozd, ha kattan a zár!

Arcápolás

Egy olykor sekélyes világban egy fotó sokmindent eldönthet: egy CV mellé csatolt kép befolyásolhatja azt, hogy behívnak-e interjúra a következő körben, vagy egy rosszul megválasztott profilkép kedvenc közösségi oldaladon, és búcsút mondhatsz álmaid nőjének. A jó fotók érdekében kezd az alapoknál, és figyelj oda bőrödre. A képeken a tiszta és világos arcbőr a legnyerőbb, amennyiben pedig arcszőrzetet viselsz, figyelj oda, hogy a fotón borostád ápolt, szakállad fényes legyen.

A megfelelő ruha

Azt mondják, a ruha teszi az embert. Szánj rá egy kis időt, és indulás előtt mérlegelj, mit viselsz egy olyan világban, ahol szinte bárhol, bármilyen helyzetben készülhet rólad kép. Ezzel nem azt mondjuk, hogy a tejért is olyan szettben ugorj le a közértbe, mintha keresztelőre igyekeznél, pusztán figyelj oda, hogy ilyen helyzetben is árulkodjon stílusodról a megfelelő öltözet.

A legfontosabb természetesen az, hogy kényelmesen érezd magad abban, amit viselsz, hiszen ez ad egyfajta magabiztosságot. Így nem csak ruhád, de te is jól fogsz kinézni a képeken. Arról, hogy mi áll jól az alkadotnak, már nálunk is olvashattál, emlékszel?

Találd meg a legjobb képet

A megfelelő fotó kiválasztásánál kötelező elővenni a hiúságod, valamint önkritikus oldalad. Ha a képek többszöri áttekintése után sem sikerült választanod, egy őszinte barát/barátnő képében fordulj pártatlan bíróhoz. Ha megtaláltad a tökéletes képet, próbáld memorizálni a testhelyzetet, arckifejezést, hogy ha legközelebb előkerül egy kamera, tudd, mit kell csinálni.

Nem vagy menthetetlen

Ha úgy gondolod, rólad nem készülhet jó kép, és ennek bizonyítékául fel is tudsz mutatni néhány képet a családi fotóalbumból, ideje elkezdened gyakorolni, létezik ugyanis egy klasszikus póz, ami mindenkinek jól áll. A legideálisabb, ha a képen tested felső harmada látszik, de adott esetben lehet ez egy félalakos portré is. Egyik lábad a kamera felé nézzen, a másikat mögé, rá közel merőleges irányba helyezd. Mielőtt repül a kismadár, győződj meg róla, hogy egyik vállad mindig legyen közelebb a kamerához. Ami az arcot illeti, fejed enyhén fordítsd oldalra, és tekinteted nézzen egyenesen előre. Így úgy fog hatni, mintha a lencsébe néznél, állad mégis kisebbnek látszik, és némi árnyék is kerül arcodra. Ezeket elsőre talán nehéznek tűnhet betartani, de ha adsz időt magadnak a kísérletezésre, magad is meg fogsz lepődni, milyen jól áll neked a kamera.

Mosolyogj

Ha a véletlen folytán még emlékszel azokra a gimis osztályfotózásokra, amikor a fényképész különböző szavakat adott a szádba, hogy mosolyod természetesnek hasson, rögtön felejtsd is el az élményt. A természetes és fotogén mosoly titka a gondolatban rejlik. Ha pozitív dolgot vizualizálsz fejedben, a gondolat megjelenik a tekintetben, így szemed is mosolyogni fog a képeken.

A „hiszem, ha látom” szófordulat ez esetben igen helytálló, ne félj tehát kipróbálni az olvasottakat, és ne feledd, fotogénnek lenni lényegében abból áll, hogy magabiztos és nyugodt maradsz a fényképezőgép előtt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.