Drámai látni, ahogy szétesik az Antarktisz gleccsereit a tengerbe omlástól védő selfjég
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem jó nézni.

A műholdas felvételek szerint az eddiginél gyorsabban töredezik az Antarktisz gleccsereit a tengerbe omlástól védő selfjég. Konkrétan az látható, ahogyan szétesik a Pine Island-gleccser jege. Úgy tűnik, hogy maga a szétesés felgyorsulása is meggyengíti a gleccsert, amely fő jégtömegének már mintegy 20%-át elveszítette:

A kutatók szerint a gleccserek összeomlása miatt a klímaváltozás is gyorsabban megtörténhet, mint ahogyan azt korábban jósolták. Az úszó selfjég úgy viselkedik, mint az üvegben lebegő dugó: megakadályozza, hogy a nagyobb jégtömegek bekerüljenek az óceánba.

Három nagy szétesési esemény történt 2017 és 2020 között, melyek hatására több mint 80 kilométer hosszú és 36 kilométer széles jéghegyek keletkeztek. Ezek később kisebb részekre estek szét.

A Washingtoni Egyetem gleccserkutatója, Ian Joughin kutatásain a fő gleccsertömeg két pontját követte és megfigyelései szerint ezek 2017-től kezdődően 12%-kal gyorsabban kezdtek mozogni, ami azt jelenti, hogy a gleccser jegéből 12%-kal több jég került be az óceánba.

A Pine Island és a Thwaites két egymás melletti gleccser az Antarktisz nyugati részén, melyek jégvesztesége miatt a tudósok leginkább aggódnak:

Eközben...

(Forrás: MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.