Elképesztő videó mutatja meg, hogy Budapest egy holtakra épített város

Milyen belegondolni, hogy ahol most ülsz és olvasod ezt a cikket, régen temető volt? Ilyen.

Az Átlátszó Team (atlo.team, weboldal itt) egy zseniális magyar kezdeményezés, akik Budapest feledésbe merült temetőit tárták fel egészen a középkortól, az 1000-es évek elejétől.

A főváros közigazgatási határán belül jelenleg huszonegy működő és tizenhárom bezárt temető található. A régészetileg kimutatható, vagy történetileg dokumentált temetők száma azonban meghaladja a százat. Többségüket felszámolták, felettük ma már lakóházak és középületek állnak, néhányukból közpark lett, mások utak és vasúti vágányok alatt nyugszanak.

De hol voltak ezek a temetők? Kik temetkeztek ott? Kik voltak a legismertebb halottaik? Mi épült rájuk? Vannak-e még nyomaik? A videó pazarul látványos – és nem kevésbé hátborzongató, kapcsold csak be a creepy zenét is – módon tárja fel ezeket a régi, mára eltűnt temetőket: madártávlattal repül végig Budapest felett. A középkor, a török hódoltság, a Buda visszafoglalása utáni időszak, a Reformkor, majd a Szabadságharc és a XX. század első fele kerül górcső alá a gyönyörűen megkomponált videón. Döbbenetes, mára már elképzelhetetlennek tűnő helyeken voltak évszázadokkal ezelőtt temetők Budapesten.

Íme a holtakra épített város:

A holtakra épített város 3D Map (részlet) / The City Built on Dead 3D Map from Atlo Team on Vimeo.

A dicséretre méltó munka kreditjei:

Szöveg, térképek és adatvizualizáció: Bátorfy Attila
Grafikai tervezés: Mikola Bence
Fejlesztés: Horváth László

Szóval úgy sétálj ezentúl, hogy nem kicsi az esélye, hogy holtakon járkálsz a fővárosban. Nagy gratula a készítőknek!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon