Kiderült, hogy a vörös ugyanúgy emeli a koleszterinszintet, mint a fehér hús, és az is, hogy helyettük mire kellene inkább áttértünk.
Egy amerikai szakértőket is rendesen meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, miszerint az általános vélekedéssel ellentétben
a vörös hús egyáltalán nincs károsabb hatással a vér koleszterinszintjére, mint a fehér hús (hatásuk azonos, ha a telített zsírszintek azonosak).
Sőt az is kiderült az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányból, hogy mind a vörös, mind pedig a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása.
A koleszterin szintet illetően a nem hús eredetű fehérjék, a zöldségekből, tejtermékekből és hüvelyesekből származó fehérjék bizonyultak a legelőnyösebbnek a koleszterint illetően
A tanulmány egyik szerzője, Ronald Krauss professzor szerint, ez a felfedezés egyértelműen azt jelzi, hogy
a koleszterinszint csökkentése érdekében kevesebb húst kellene fogyasztunk, helyette pedig a növényi fehérjékre kellene áttértünk.
(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)