Ma már sokkal ismertebb és vonzóbb néven fut: fermentálás. Ez a régi módszer nemcsak az ételek ízét és textúráját javítja, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. És még nagyon egyszerű is.

A fermentálás ősi módszer, amelyet évszázadok óta alkalmaznak az élelmiszerek tartósítására és ízesítésére. Ezen túlmenően a fermentálás számos egészségügyi előnnyel jár, mivel olyan élelmiszereket hoz létre, amelyek tele vannak probiotikumokkal és egyéb jótékony tápanyagokkal.

Ebben a cikkben részletezni fogjuk, hogy mi is a fermentálás, miért érdemes belevágni, hogyan kell csinálni, és milyen élelmiszerek kerülnek ki ebből a folyamatból.

Mi a fermentálás?

A fermentálás egy biokémiai folyamat, amelyben mikroorganizmusok – például baktériumok, élesztők és gombák – élelmiszereken dolgoznak, és azokat különböző módon átalakítják. Ez a folyamat elősegíti a tápanyagok előzetes bontását és a természetes konzerválást. Emellett a zöldségek az állagukat is megőrzik, frissek, roppanósak maradnak.

Az egyik legismertebb példa a fermentált tejtermékek, mint a joghurt és a kefir, de számos más élelmiszer is készülhet fermentálással, például savanyú káposzta, kimcsi és tempeh.

Miért jó a fermentálás?

Probiotikumok és emésztés

A fermentált élelmiszerek gazdagok probiotikumokban, amelyek támogathatják az emésztőrendszer egészségét. Ezek a jó baktériumok segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, csökkentik a gyulladást és javítják az emésztést, vagyis pozitív hatással lehetnek az immunrendszerre. Egy egészséges bélflóra kulcsfontosságú a betegségek elleni védekezésben.

Vagyis bélflóránk egészsége egyenlő magával az egészséggel, nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát. Sok összetevőből áll össze a mikrobiom tökéletes egyensúlya – alvás, mozgás, megfelelő táplálkozás, autofágia –, a fermentált ételek fogyasztásával pedig eggyel közelebb kerülünk az optimálishoz.

Miután 50 kilót leadott, elmeséli, mi a fogyás és a hosszú élet titka

Ezúttal a korábban 50 kilót leadó, és a súlyát meg is tartó Marczisovszky Dániellel beszélgettünk az okos fogyásról, és arról, hogy van mód lassítani az öregedést.

Tápanyagok felszívódása

A fermentáció során a mikroorganizmusok elősegítik a tápanyagok lebontását, így könnyebben felszívódnak a szervezet számára. Ez növelheti az élelmiszerekben található vitaminok és ásványi anyagok hasznosulását. Sőt, a fermentált zöldségek nemcsak megőrzik vitamintartalmukat, hanem a tejsavas erjedés során további vitaminok és tápanyagok szabadulnak fel.

Természetes

Adalékmentes, teljesen természetes. A fermentáláshoz csupán zöldségre, sóra, vízre, és persze némi türelemre van szükség.

Allergia és érzékenység csökkentése

A fermentáció segíthet csökkenteni az élelmiszerallergiák és intoleranciák tüneteit, mivel az előzetes bontás során kevésbé irritálóak lehetnek bizonyos összetevők.

Hogyan kell fermentálni?

Először is, válassz olyan alapanyagot, amelyet fermentálni szeretnél! Ez lehet zöldség, gyümölcs, tejtermék vagy akár hüvelyes. Majd szerezd be a szükséges eszközöket, például üvegedényeket, szelepes üvegeket, sót, fűszereket, és természetesen a kiválasztott alapanyagot.

Aztán jöhet a keverék, ami az egész folyamatnak a kulcsa. A fermentáláshoz szükséges löttyhöz só, víz és némi fűszer szükséges. Az arányok és receptek változhatnak ízléstől és az alapanyagtól függően, de általában kétszázalékos sóoldatot javasolnak, ám nyugodtan el lehet menni a négy százalékig. Próbáltam, az eredmény egy sokkal karakteresebb íz.

Ezután töltsd meg az üvegeket a választott zöldséggel, jó alaposan le kell nyomkodni, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon bent, majd jöhet rá az előkészített keverék. A lezárásnál viszont már ügyelni kell arra, hogy hagyjunk helyet a gázok kialakulásához, tehát ne pakoljuk tele az üveget!

Már nincs más dolgod, mint hogy időt hagysz a zöldségnek és a saját baktériumainak, hogy elinduljon az erjedés. A folyamat hossza változhat, de általában néhány nap és néhány hét között van.

Amikor elérted a kívánt ízt és textúrát, kóstold meg az elkészült fermentált ételeidet! Tárold hűtőszekrényben vagy más hűvös helyen!

Itt az ideje tehát, hogy elkezdj kísérletezni a saját fermentált ételeiddel, és fedezd fel a probiotikumokkal teli világot, amely az egészségedet egyik kulcsa! Az egyszerű lépéseket követve otthon is könnyen elkészítheted ezeket a tápláló ételeket.

Ne feledd, a fermentálás a természet egyik csodája, amely segíthet az egészséged fenntartásában és javításában.

Ez is érdekelhet:

„Nem kell szégyellni a depressziót”

A Horizont vendége ezúttal az inverz influenszer Herczeg Szonja, aki egy életvidám újságíró-író, aki nyíltan vállalja, sőt kiírja magából a szorongásait és pánikrohamait.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

További cikkeink a témában