Halat, pláne friss tengeri halat enni ezerszer jobb annál, hogy évente csak kétszer tegyük. Felfedeztünk egy tuti helyet, ahol még remek hangulatot és szakszerű válaszokat is kaphatsz a fogások mellé.

„Hová hoztál minket?” – szólt a kérdés kisebb részben a navinak, nagyobb részben nekem, miután a kollégákkal szerencsésen megérkeztünk Újbuda egyik mérsékelten frekventált részébe, a Kondorosi út 3. alatt lévő területre. Ne egy szupermarketet képzeljünk el csillogó üveghomlokzattal: egy jókora raktártömböt takar a cím, ahová sorompón át lehet behajtani, és ahol még úgy is keresni kell picit a Frisshalpiacot, hogy a portás egyébként elárulta, merre van. Amikor leparkolunk, még nem tudjuk, de túl vagyunk a nehezén. Onnantól egyre jobb dolgok történnek velünk.

Mintha Alaszkában lépnénk be egy helyi halász kis boltjába: hangulatos helyiség fogad bennünket, azon belül pedig András és Johannes, akikről azonnal látszik, hogy nem ma vágtak bele a halazásba.

Johannes a kockás ingével, hetyke bajszával simán lehetne egy filmbeli karakter, a valóságban azonban Németországból a felesége kedvéért Budapestre költözött „halsommelier”, aki tudásával és lelkesedésével is segít Andrásnak.

András, a vendéglátónk
Johannes munkában

Andrásék másfél évtizede foglalkoznak friss tengeri halak importjával, Norvégiából, Szlovéniából és Olaszországból érkeznek a fogások, amelyekkel sokszor éttermeket és szállodákat látnak el. Viszont a mezei fogyasztó is rendelhet náluk ételt, lehet elvinni is, de a legjobb talán ott helyben megenni a szakszerűen elkészített fogásokat.

A speciális kínálat – a tengeri halak mellett rákok, kagylók, illetve akár vevői kérésre megrendelt, az alapkínálatban nem szereplő különlegességek – magyarázzák az elsőre különös helyszínt: a nagy hűtőkamionoknak üzembiztosan le kell parkolnia a rakodáshoz, méghozzá rendszeresen, ezért hát a raktárépület. Ami egyébként autóval abszolút nincs messze a város lüktetésétől, de ez logisztikai kérdés.

Hetente többször érkeznek friss szállítmányok, kizárólag ellenőrzött, a legszigorúbb kritériumoknak megfelelő tenyésztőktől, magyarázza András, megjegyezve, hogy

a rendeléseket akár konyhakész állapotra elkészítik a vevői igények szerint, majd vákuumcsomagolva, jégágyon szállítják.

Ha nem is készételt, de egy szép lazacpisztrángot mi is elviszünk később, edukációs céllal, de előbb még téblábolunk kicsit az üzletben, annyira magával ragad a hangulata.

Megmutatják a kemencét, amit tiszta bükk- és tölgyfával fűtenek majd fel, a helyiséget, ahol feldolgozzák a halakat, illetve ahol megsütik azokat, nézegetjük a pultban és a fagyasztószekrényben lévő kínálatot, a stílusosan, halas-tengeres-halászos vonalon haladó dekorációt, végül megállapodunk a vendéglő részben, ahol már szinte átszellemülve várjuk a falatokat.

Némi tanakodás után egy vegyestál megrendelése mellett döntöttünk: jut tintahal, kardhal, makréla, garnélarák, kísérőnek sült édesburgonya, friss kevert saláta, kókusztejes tengeri halleves filével, zöldségekkel.

Már az élmény megéri, ahogy Andrásék elénk varázsolják a sok finomságot, az ízek pedig... nem tudunk másra gondolni, hogy miért nem része ez még mindig a mindennapi étkezési szokásainknak?

András és Johannes küldetésének tekinti a halakkal való kereskedést, kimondott céljuk a halfogyasztást, úgyis mint az egészséges táplálkozás egyik alapelemét minél szélesebb körben elterjeszteni Magyarországon. Igen ám, de mint András elárulja,

„itthon az éves halfogyasztás 80 százaléka a karácsonyhoz kötődik.”

Ezzel meglep bennünket, mert joggal vagyunk büszkék az elmúlt évek gasztroforradalmára, az egyre szaporodó Michelin-csillagos vagy -tányéros helyekre, és a halfogyasztás egészséges mivoltát taglaló cikket is végtelen számút olvastunk az elmúlt tíz évben. És mégis. Vagyis mégse.

Nos, a Frisshalpiacra éppen azért éri meg betérni: egy dolog, hogy a tintahal frissen az egyik legjobb étel a világon, vagy ahogy a kardhal finom húsa szétporlad a szánkban (és ki ne hagyjam az édeskés, áfonyával spékelt, ízes salátát), de sokkal menőbb, hogy Andrásékkal mindenről lehet beszélgetni közben.

  • Hogyan készíti elő a makrélát?
  • Mivel fűszerezi a lazacburgert?
  • Mit ajánl a garnéla mellé?

Megannyi kérdésünk lehet, itt pedig egy olyan helyen vagyunk, ahol teljes természetességgel megdumálhatunk bármit. És ilyen szempontból a rendhagyó helyszín még előny is: sokkal nyugisabb, mint a város közepe, nem üvölt a zene a fülünkbe, a telefont nyomkodni sincs ingerenciánk, sokkal inkább leülünk, beszélgetünk, egymással és a vendéglátóinkkal.

Egy látogatást egészen biztosan megér a Frisshalpiac, de ha neked mindig sietős, és csak rendelnél, hát azt is megteheted. Nekünk erősen törzshely-gyanús volt a látogatásunk, és valóban visszatértünk már azóta. Kár győzködni bárkit is, de a hal, pláne a friss tengeri hal ezerszer jobb annál, hogy csak karácsonykor együk, plusz egy hekket nyáron a Balatonon.

(Fotók: Bodor Tamás/Player.hu)

Ez is érdekelhet:

Nem is sárgaborsóból készül a sárgaborsó-főzelék, sőt nincs is olyan növény, hogy sárgaborsó

Szembejött a valóság az iskolás évek legemblematikusabb menzáskajával kapcsolatban.

Olasz gasztroélmény a legváratlanabb helyen és időben

Egy hideg, szélfútta, január végi napon, Budaörs kedvenc parkolójában, egy Merci volánjánál pestós ráksalátát faltunk és sorrentói citromos limonádét ittunk. Szürreális élmény volt a Bellozzo Drive, mégis kipróbálnánk újra.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés