Egy kínai milliomos óriási összeget fizetett egyetlen korty whiskyért, aztán jött a nem várt fordulat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy népszerű kínai író, Csang Vej fogta a nagymamáját és elvitte vakációzni Svájcba, ahol úgy döntöttek, hogy adnak az érzésnek és legurítanak egy pohárkával a legdrágább szeszből.

A Hotel Waldhaus am See bárja messze földön híres a ritka whiskygyűjteményéről, nem csoda, hogy az író és a nagyija pecekig csodálták a 2500 üvegből álló kollekciót. Az egyik azonban különösen megtetszett nekik, a címkéje szerint egy 1878-as Macallan. Egyből ráéreztek, hogy ez bizony több egy jóféle skót whiskynél, ez történelem.

Egyetlen korty 10 000 dollárba került

Csang Vej tisztában volt vele, hogy nagyon drága lehet, de mivel a könyvei már multimilliomossá tették, a pénz nem jelentett akadályt számára. Különös vonzalmat érzett a kiválasztott szesz iránt, hiszen éppen 139 éves volt, pont annyi, amennyi a nagymamájának a nagymamája lenne. Szóval megrendelte magának a whiskyt, de a hotelmenedzser attól félt, hogy a dugó szétesik, ha megpróbálja kinyitni, úgyhogy azt mondta, nem eladó az ital.

- mesélte el a BBC-nek a hotel aktuális menedzsere, Sandro Bernasconi.

Ezek után az író több mint 10 000 dollárt, vagyis nagyjából 2,7 millió forintot fizetett ki, hogy a menedzserrel együtt kinyithassák és megkóstolják az italt. Az íze azonban jócskán elmaradt a várakozásoktól. Csang később egy kínai blogon azt írta, hogy jó íze volt, de inkább amiatt, hogy tudta, történelmi jelentősége van.

Boldogan koccintottak

Csang blogjának olvasói kiszúrták, hogy valami nem stimmel az italról posztolt képeken, így végül egy szakértői gárda vizsgálta be az üveget a hotelben. A vizsgálat után megállapították, hogy valami kevert whisky van benne, amelyet 1972 környékén készítettek, tehát nagyjából egy évszázaddal később, mint amit a címkéje hirdet.

miután bebizonyosodott, hogy az üveg, a címke, a dugó és a whisky is hamisítvány. A hotelmenedzser emberi nagyságát bizonyítja, hogy ezek után kirepült Kínába, hogy kártalanítsa az akaratlanul is átvert vásárlóját.

- foglalta össze a tanulságot David Robertson, a Rare Whisky 101 társalapítója.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.