Csak egy baj van a most megnyitott BrewDog Budapesttel, de az elég nagy

Egyébként nagyon rendben van.

Hogy a hazai kézműves (kraft kisüzemi) sörös forradalom milyen messzire jutott el 2012 óta – amikor szinte két kezünkön meg lehetett számolni, hány helyen lehet például Keserű Mézet kapni, addig 2018-ban ott tartunk, hogy a legkraftabb sörös brand, a BrewDog nyitott kocsmát Budapesten. Hittük volna? Aligha. Talán.

Azt már megénekeltük, hogy miért csodálatos brand a BrewDog és most, a tegnapi megnyitón háromdében is megnézhettük, milyen is az oridzsinál, eredeti BrewDog-életérzés.

Nos, dizájnt tekintve csak ráncfelvarrás történt az előző lakó Anker berendezéséhez képest. Lett egy hatalmas neonreklám, pár helyen új a festés, van Assassin plakát a vécében, és új a pult fölötti tábla, amin az ajánlatok kaptak helyet, de a hely rettentően ismerős. Mindez persze nem fontos, mert itt a sör a lényeg, és abból itt sok van. Papíron 25 csap működik, ha végignézzük az italkínálatot, láthatjuk, hogy a nyitáskor 16 féle BrewDog sör és hat vendégsör között lehetett választani – amelyek között volt Monyó és First is.

A kulináris kínálatból is ízelítőt kapott az újságíró (erre nagyobb hangsúlyt fektettek, mint például a sörre), és nyugodt szívvel állítjuk, hogy a gasztróvonal nagyon erős lesz a BB-ben. Kóstoltunk pirított hagymával felpimpelt hotdogot (3190 Ft) a fűszeres csirkeszárnyat adagtól függően 1850, 2550 vagy 4250 Ft), a burgert – amiből nyolcféle lesz és az áruk 2990 forinttól kezdődik, és ez még nem minden, mert egyéb finomságok is lesznek.

A BrewDog Budapest tehát eddig nagyszerű, ám van egy olyan pontja a koncepciónak, ami minimum kérdőjeles. Ez pedig az, hogy a márka zászlóshajójának, bézik alapvetésének számító Punk IPA négy decije 1790 forintot kóstál. Ezt nyilván a működtetői, beszállítói oldalról meg lehet indokolni bérletárakkal, magas rezsivel, inflációval és értjük is – csak kit érdekel? Két sarokkal odébb a 0,33-as pohár a Hops Beer Barban 1190 forint, innentől kezdve pedig minden vita értelmetlen.

Az egyszeri sörszerető azt gondolná, hogy a BrewDog sajátnak tekinthető kocsmájában legalább a legalapabb sörének számító Punk árát tekintve megpróbál a konkurensek árai alá menni, mert megteheti. Az ital a saját gyárából érkezik, nincsenek közbeeső árfelverő tényezők – ehelyett nemhogy ugyanannyiért adná, mint mások, hanem lényegesen drágábban. Ha a Punk olcsóbb is lett volna – vagy legalább ugyanannyi – még mindig megtehették volna, hogy az egyéb, small batch söreiket emelt áron adják, és akkor megvan az, hogy van egy normális árú söröd, és mellé 16 drága, amin behozod az olcsóbb Punkot.

Így viszont a BrewDogban magyar sörfanatikus aligha fog sűrűn megfordulni, hacsak nem azért, hogy a különlegességeket alkalomadtán megkóstolja. Máshol is kapható BrewDogokért meg elmegy máshová, mondjuk a már említett Hopsba, ami légvonalban négyszáz méter. Ott is van csapon rendszerint kétféle, a hűtőben meg tízféle kisüveges.

Az Anker közben lévő skót intézmény így valószínűleg zömében külföldiekkel lesz tele, akiknek ez az ár még mindig valamivel olcsóbb, mint otthon. És bár a bár gyönyörű, és új sztenderdet jelent a fővárosban is, és örülünk, hogy itt a BrewDog, azért egy kicsit mégis keserű a szánk íze. És sajnos nem a sörtől.

(Fotók: BrewDog Budapest)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon