Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az egész országot elöntő burgerőrület már oda jutott, hogy a bisztrókat sem kíméli, sőt, talán ezek a helyek tudják a legjobban kombinálni az amerikai álmot a magyar valósággal. Magas élet a négyzeten.

Nem sok olyan helyről tudok Budapesten, ahol a burger 28 napig érlelt brazil bikanyakból készülne, de a Budapest Bisztróban bizony a burgerkínálat ötven százalékánál ez a helyzet. A menün lévő másik burger pedig nem más, mint vörös tonhal, és már ezekből a tételekből is látszik a hely hitvallása: minőségi alapanyagokból készült ételek, a magyar közönség számára is elérhető módon. Fontos ezt hozzátenni, mert a felújított Kossuth tér bizony örökké vonzani fogja a külföldieket, de itthoni vendégek nélkül nem ugyanaz a dolog.

Ezt Villányi Csaba, az étterem egyik megálmodója és tulaja is nagyon jól tudja, és ez a terv is, hogy a bisztró minél inkább felkerüljön a budapesti gasztronómiai térképre. Ha körbenézünk a kétszintes, hatalmas belmagasságú helyiségben, láthatjuk, hogy igen jó ízléssel tervezték meg, kicsit franciás, kicsit modern, de jól táplálkozik a ház egyéb, több mint százéves belsőjéből is. Csaba egyébként régi motoros a szakmában, gyakorlatilag az ipar minden szintjét kitanulta, ráadásul nemcsak itthon, hanem külföldön is, így rálátása és tapasztalata bőven megvan hozzá. A hotelek és egyéb nagy szervezetek már így is imádják a helyet (lásd: Best of Budapest-díj), de vacsoráztak már itt a legnagyobb amerikai multik képviselői is, valamint a prominens politikai pártok is előszeretettel foglalnak asztalt egy-egy megbeszéléshez.

Mielőtt bevonulunk a konyhára, kicsit képbe kerülünk a bisztró filozófiájával is: amit csak lehet, házilag elkészíteni, kézműves módon. Aki ezt nem hiszi, nézzen csak be a nagy üvegablakon a látványkonyhába, ami szintén a fentebb említetteket támasztja alá. Mind a zsömle, mint a szószok (a ketchup kivételével) is itt készülnek, valamint van külön cukrászssor, és egy kis pékség is. Fentebb említettem, hogy a kínálat fele marha, a másik burger pedig nem más, mint a kékuszonyú vörös tonhal, most például böjt idején szintén kiváló választás lehet.

A 18 dekás húspogácsák a rostlapon kezdik meg végső kalandjukat, és ezzel egy időben az olaj is elkezd forrósodni, hogy a korábban már egyszer megsütött krumpli elnyerje végső, második fürdőjét is. A hús néhány perc után bekerül a sütőbe, majd ha kész, akkor ki, és a sajtnak is lesz esélye a ráolvadásra egy másik grillen. Közben a zsömle is kap egy kevés pirítást, utána pedig elkezdődik az összeszerelés: saláta, paradicsom, valamint ketchup helyett egy jófajta karamellizált hagyma. Mi sem vártunk tovább, gyorsan leültünk, és a másik burgerrel együtt el is kezdtük tömni a fejünket a Budapest Burgerrel (2850 Ft).

A burgerek zsömléje egy minimálisan édeskés, de egyáltalán nem fullasztós, könnyed textúrájú, pont jó. A hús tökéletesen omlik a szánkban, a karamellizált hagyma tökéletesen hozza a rá jellemző ízjegyeket. A sült krumpli a pöttyös bögréből pedig olyan autentikus, mint otthon volt gyermekkorunkban. Káposztasalátát is kapunk hozzá, szintén házi majonézzel, egyáltalán nem túl öntetes, friss, ropogós.

A tonhalburger (3150 Ft) is korrekt darab, ez főleg a halas szendvicsek kedvelőit fogja tudni igazán megragadni. A hozzá külön adott zöldfűszeres majonéz pedig eléggé addiktív, konkrétan úgy csavartuk ki a fotóssal, Totyival egymás kezéből a küblit, de nem kell aggódni, végül jutott mindenkinek.

Ha végre kitavaszodik, és megnyílik a befogadóképességet gyakorlatilag megduplázó terasz, onnantól végképp nem lesz semmi kifogás az ellen, hogy miért is ne kóstolnánk meg a Budapest Burgert, szóval gyorsan találjuk ki, melyiket fogjuk választani, és kóstolásra fel!

Meglepetés jön!

Remélem a cikk után már mindenki éhes lett, mert most itt a lehetőség arra, hogy te is megkóstold a híres Budapest Burgert. Két szerencsés nyertes egy-egy 5000 forintos kupon büszke birtokosa lesz! Ehhez nem kell mást tenned, mint megválaszolnod a következő kérdést:

Milyen hús az alapanyaga a Budapest Burgernek?

A) Sertéscomb
B) Bikanyak
C) Csirkemell

A válaszodat a jatek@player.hu e-mail címre küldd, a tárgyrovatba annyit írj: Budapest Burger. A határidő április 2., szerda. A helyes megfejtést beküldök között sorsolunk, majd pénteken, április 4-én közzé is tesszük az eredményt. Mindent bele!

(Fotó: Tóth István)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.