Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Prágában élő magyar fiatalok valami fantasztikus dolgot valósítottak meg Tekergő Teve néven, amit importálni szeretnének.

A Csehországban tevékenykedő Magyar Bohémia csapata eltöprengett, hogyan segíthetne hajlék nélkül maradt embereknek és kitalált valamit. Miért ne készíthetnének hajléktalanok minőségi kávét egy triciklin járva a várost? Nem, nem elírás, minőségi kávét. Megcsinálták.  Az első mobil kávézójuk jelenleg Prágában cirkál, ahol a cseh Doubleshot pörkölőüzem szelektált, két hetes pörkölésű árujából egy Futurmat kávégépen készítik a lattét. Ezen kívül belga csokit és üdítőket is árulnak.

Kik is a Magyar Bohémia munkatársai? Olyan Prágában székelő magyar fiatalok, akik a kinti, magyar vonatkozású eseményekről informálják, összefogják a honvágytól sújtott, magyar szóra éhes honfitársaikat. Mivel mindannyian önkénteskedtek már így vagy úgy a fedél nélküli embertársaink körül, lassan arra a következtetésre jutottak, hogy étel- és ruhaosztás helyett inkább alternatívát kínáljanak azok számára, akik visszatérnének a munka világába. Lehetséges-e, hogy egzisztenciát teremtsen egy hajléktalan, ha hathatós segítséget kap? Nos, számunkra ők a bizonyíték arra, hogy ez igenis működőképes alternatíva.

A prágai Üdvhadsereg segítségét igénybe véve találták meg a hajléktalan munkatársaikat, akiket nem azonnal dobtak a mély vízbe, hanem a szükséges egészségügyi ellenőrzést, hajvágást, új ruhák beszerzését követően egy barista kurzus elvégzésével készítettek fel a feladatra. A betanuláskor még egy rutinos barista kíséretében üzemeltetik a bringás kávézót, majd ezt követően már önállóan. Az első kollégájuk ma már nem az utcán él, június óta saját munkájából sikerül előteremtenie a mindennapi élethez szükséges pénzét.

A starthoz szigorú higiéniai feltételeknek kellett megfelelniük.

Az előírásokhoz a bicajba épített kézmosó, tiszta vizes tartály, hűtő, éppúgy hozzátartozik, mint a város különböző pontjainak környékén az ottani vendéglátókkal kötött megállapodás szerinti mosdóhasználat. Annyira komolyan veszik az egészségügyi előírásokat, hogy a bringát is steril garázsban tárolják.

A vállalkozásuk sikeres, a nyári hétvégéket követően több fesztiválmeghívást bezsebeltek már, kizárólag pozitív visszajelzésük van.

Budapesten egyelőre egy tricikli indítását tervezik, valamint a prágai gépparkot szeretnék bővíteni szintén eggyel. Ez a rövid távú elképzelés, a továbbiakban más nagyvárosokban is szeretnék megvalósítani a mobil kávézó ötletét, amelyet most te is támogathatsz az indiegogo-n.

 

(Fotók: Magyar Bohémia)

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.