Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

"A sör annak bizonyítéka, hogy Isten szeret minket és azt szeretné, hogy boldogok legyünk." (Benjamin Franklin)

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni az öreg Benjamin mondandóját és eltekintünk a filozófiai vonatkozásoktól, valahogy így nézne ki a gondolat: a sör kurvajó.

Mindennek fényében pedig nincs mit csodálkozni azon, hogy a sör a legszélesebb körben fogyasztott alkoholos ital az egész világon. Egy 2004-es tanulmány pedig azt is bemutatta, hogy már 9000 évvel ezelőtt is készítettek az emberek vegyes erjesztett italt rizsből, mézből és gyümölcsből.

Azon lehetne vitatkozni, hogy a világon hol készítik manapság a legjobb sört, de teljesen felesleges. Nem létezik olyan, hogy „a sör, ami jobb az összes többinél”. A lényeg az, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének leginkább megfelelőt. Mi ehhez adnánk most pár tippet!

Válassz okosan!

  • Dobozos vagy üveges sör? Erre a kérdésre attól függ a válasz, hogy mennyi ideig és hol tárolod. Ha hosszabb ideig akarod spájzolni, akkor érdemesebb dobozosat venni, hiszen az nem érzékeny a fény hatására.
  • Az erősebb sör nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is! Sok gyártó az íz rovására növeli az alkoholtartalmat. Persze könnyebb tőle bebaszni, szóval ha ez a cél, akkor mehet!
  • Mindig menj el a sörfesztre! Ha alkalom adódik rá, el kell menni és meg kell kóstolni minél többet. Csak így tudod kideríteni, hogy mi ízlik neked a legjobban.
  • Ha olyan sört találtál magadnak, amit akkor is megiszol, ha már megmelegedett, akkor megtaláltad az igaz szerelmet. Soha ne engedd el!

Ismerd meg a söröd!

A sörök négy alapvető hozzávalóból készülnek:

  • A maláta valamely gabonaféle csíráztatásával készült termék. Ez a gabonaféle lehet árpa, búza, zab, rizs vagy kukorica – gyakorlatilag bármilyen kombinációban. Leggyakrabban az árpát használják gazdag íze miatt.
  • A komlónak a tobozkáit használják a sörgyártáshoz, amelyek kesernyés ízt és aromát kölcsönöznek a malátának. Arról nem is beszélve, hogy tartósító hatása miatt a sör tovább tárolható. De minek is tárolgatnád? Igyad!
  • A fő alkotóelem a víz, aminek az ásványtartalma befolyásolja a sör ízét. Például Dublin ásványokban gazdag vize miatt olyan finom a Guinnes.
  • És persze nem maradhatnak ki az élesztőgombák sem, hiszen ezek hatására lesz a löttyből alkohol.

Tárold helyesen!

  • A legjobb, ha 7-10 °C a söröd hőmérséklete.
  • Amikor megkívánod, hideg korsóba öntsd ki a sört! A legjobb az, ha ugyanabban a hűtőben tárolod a korsót is, mint a sört.
  • Tárold a sörösüvegeket függőlegesen, hogy ne érintkezzen a kupakkal!
  • Óvd a napfénytől és lehetőleg ne hagyd a napon álló kocsi csomagtartójában sem! Ez tönkreteheti a nedűt.

(via Luxury-insider)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.