Végre elállt az eső, lehet a szabadban grillezni, de mielőtt belecsapnál a kerti parti szervezésébe, mondunk néhány hasznos tanácsot, amit nem árt szem előtt tartani.

A grillezés mellett felesleges érvelni, a szabadtéri program, a jó társaság és a friss, finom húsok, zöldségek, sajtok csábítása ellenállhatatlan, nincs, akinek a program legalább egy eleme ne tetszene. Ellenben a mivel és hogyan kérdésekről megéri beszélni, mert – szerencsére – sokféle lehetőség létezik.

Vegyél grillszenet!

Kezdjük a mivel kérdéssel: mivel nem tudhatod, hogy a kertből így-úgy összeszedett fahulladék hogyan ég, mennyire füstöl, esetleg volt-e bármivel kezelve a fa, jobban jársz, ha rendes grillszenet vásárolsz. Például a Weber grill faszénbrikett könnyen begyújtható, kiváló a parázs- és hőtartó képessége, ezen kívül többféle kiszerelésben kapható, így nem kell feleslegesen nagy raktárkészletet felhalmoznod belőle, de nem is lesz kevés.

Kevés füst, kevés hamu

A BAUHAUS kínálatában egyéb faszenek is elérhetők.

Faszenes grillező

Itt van mindjárt a masszív, vasból készült Perfect Home Parti üstház, kéménnyel, könyökkel és stabil lábakkal, így nem kell félned semmiféle bénázástól. A 39 centi átmérőjűvel 14-16 literes bográcsot használhatsz, de létezik jóval nagyobb változat is.

Tökéletes választás lehet a Grillstar Arizona is,  ahol a grillrács magassága négy fokozatban állítható, az alsó polcon pedig kényelmesen tárolhatod a szószokat, papírtörlőt, tányérokat, és mivel kerekei vannak, könnyen guríthatod ide-oda, persze csak amikor nem grillezel épp.

Gázgrill

Persze simán előfordulhat, hogy nem akarsz szénnel dolgozni, bármilyen okból is. Naná, hogy van rá lehetőség, több is. Az egyik a gázgrill, amiből önmagában is sokfélét találsz. Az olcsóbbak közé tartozik a Grillstar Atlanta 300, amit azért ajánlunk, mert már ez is sokat tud. Beépített hőmérő, külön, fokozatmentesen állítható égőfej, LED-világított kezelőgombok, hogy sötétedés után is kényelmesen használhasd.

Az egyenletes sütést segíti a dupla falú, rozsdamentes felsőrész, a gázpalack és a sütéshez szükséges eszközök pedig diszkréten meghúzódnak a grill aljában lévő szekrényben, illetve a két oldalsó polcon.

De ahogy említettük, sokféle változat van, mondjuk a Kingstone Cliff 655-2, ami a hasonló alapképességek (alsó szekrény, oldalsó polcok) mellett négy rozsdamentes acél égőfejjel rendelkezik, így bárhová is pottyan a hús, egyenletesen sül majd. Mivel szabályozható a hőfok, halak, zöldségek sütésére is kiváló, a melegen tartó rácson pedig az elkészült ételek tárolhatók, így tálalásig frissek maradnak. Ráadásul a kivehető, kerek grillrács pizzakőre vagy sütőlapra cserélhető, de az integrált, motoros nyársat is említhetjük.

Elektromos grill

Persze lehet, hogy a lakásban hőszivattyút használsz és indukciós főzőlapot, és a kertben is maradnál az elektromos energia mellett. Természetesen elektromos grill is van, mint a Weber Q 1400.

A teljes nevében még az „asztali” kifejezés is szerepel, ami árulkodik az egyik fő erősségéről: a grillezés még soha nem volt ennyire egyszerű.

Hosszú használat, füstmentes sütés, könnyű, zománcozott grillező felület.

Elég bedugni a fali aljzatba, így akár egy erkélyen is grillezhetsz, és még tisztítani sem macerás, lévén a zsír és ételmaradék összegyűlik egy eldobható tálcában.

Kőgrill, tűzrakó hely

Ha viszont az egyszerű megoldásokkal szemben az esztétikumra és a napi rutinból kiszakító hangulatra szavazol, találsz sokféle kőgrillt is, mondjuk a Buschbeck család tagjait: a már komolyabbnak számító Nizza masszív, tűzálló betonból készül, így nemcsak dekoratív, de nagyon ellenálló is. A külsejét vakolhatod és festheted is, hogy teljesen személyre szabott legyen, és ha eljutsz a grillezésig, a krómozott rácsot három magassági fokozatban állíthatod, az aljában lévő tárolóban pedig szépen megfér a tűzifa.

Sül a hús a Buschbeck Nizzában

A fentiek mellett a Bauhaus kínálatában számos hasznos kiegészítőt is találsz, például rozsdamentes bográcsot, grillgyújtó kéményt, pizzakövet vagy faszénkosarat. A lényeg, hogy mielőtt belecsapnál a kerti partiba, kicsit járd körül a témát, tájékozódj, hogy felkészülten várd a haverjaidat.

(Fotók: Unsplash, Bauhaus)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

Alkotóelem helyett most főszereplővé tette a sört a Grillkommandó

Sörös ételekkel tért vissza a Grillkommandó, most viszont három klasszikus kaja után inkább kísérőket ajánlunk.

Így gondozd a kertedet, ha igazán jót akarsz neki

Ha van egy klassz kerted, az még csak egy jó kezdet: a gyepet ápolni is kell, méghozzá nemcsak fűnyírással, hanem gyepszellőztetéssel és időnként gyeplazítással. Ijesztően hangzik, de mutatunk néhány egyszerű, praktikus eszközt, ami megoldja mindezt.

A hordozható áramfejlesztő az ezermester igazi szárnysegédje

Az áramfejlesztő és az elektromos szerszám mondhatni kéz a kézben jár. Ennek az az egyszerű oka, hogy megannyi olyan hétköznapi helyzetbe belefuthatunk, amikor kapóra jöhet egy hordozható áramgenerátor.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában