Talán nem kell mondanunk, mennyire fontos az erős törzsizomzat. Elég csak arra gondolni, hogy ez a helyes testtartás egyik kulcsa, valamint ennek köszönhetően nem húzod meg magad egy váratlan, hirtelen mozdulat esetén – például amikor a mászókáról éppen leesni készülő gyerek után kapsz. Mondunk is három olyan alap törzsizom-erősítő gyakorlatot, amihez nemcsak eszközre nem lesz szükséged, de még túl sok helyet sem igényel.

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, emlékeztetünk rá, hogy az edzést bemelegítéssel kezd  – és nyújtással zárd –, ez csak 5 percet vesz igényben, de sok kellemetlenségtől megóvhatod magad. Ha már rávetted magad a mozgásra, ennyi időt igazán rászánhatsz arra, hogy ne sérülj le.

Térdfelhúzás hanyatt fekvésben (3-5 kör, 12x)

Hanyatt fekvésben tedd a két karodat a tested mellé, a tenyerek nézzenek lefelé. A lábaidat nyújtsd ki teljesen, majd emeld el egy kicsit a talajtól, majd térhajlítással húzd a térded a melledig, majd vissza.

Fontos, hogy az ismétlések között ne tedd le a talajra lábad, még a sarkad se érintse a földet.

Nyújtott karú plank kifordulással (3-5 kör, oldalanként 10-10x)

Vedd fel a nyújtott karú plank vagy fekvőtámasz helyzetét, majd fordíts el a törzsed a bal karodat az ég felé emelve – lehetőleg addig, hogy egy vonalban legyen a jobb, támasztó karral –, majd ereszkedj vissza a kiindulóhelyzetbe. Ezután ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is.

Fontos, hogy végig feszesen tarts a törzsed, ne engedd leesni a csípődet.

Törzsemelés hason fekvésben (3-5 kör, 12x)

Helyezkedj hason fekvésbe, a kezeidet helyezed a tarkódra, a lábak zárva és nyújtva. Emeld el a törzsed és lábaidat egyszerre a talajtól, egy pillanatra tartsd meg, majd ereszkedj vissza kiindulóhelyzetbe.

Fontos, hogy a combok és a fenék végig feszítve legyen.

(Szakértőnk Beh Gábor volt.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Akár helikopterrel együtt a tenger alá merülhet az albinó bálnáról elnevezett szuperjacht

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

További cikkeink a témában