Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vakítóan ragyogó luxusjachtok, napsütötte Riviéra, megfizethetetlenül drága hotelek, egzotikus autócsodák, a kontinens leghíresebb kaszinója és ámulatba ejtő panoráma a hegyoldalról – valószínűleg neked is ezek ugranak be kapásból, ha megemlítjük Monaco nevét.

Ezzel pedig nem is jársz messze az igazságtól, hiszen Monaco, azaz hivatalos nevén Monacói Hercegség hiába a világ második legkisebb országa, gazdagságban és fényűzésben simán felveszi a versenyt a legnagyobbakkal is, sőt!

Érdekes, hogy a város építését csak 1861-ben kezdték el, a nevét pedig az akkori hercegről, III. Károlyról kapta (Monte-Carlo = Károly-hegy). A jelenlegi uralkodó II. Albert.

Hihetetlen jólét

Monacót a gazdagok országaként tartják számon, elvégre mégiscsak egy hamisítatlan adóparadicsomról beszélünk, ahol minden fénylik, és minden arany vagy gyémánt, ami annak tűnik. A helyi lakosoknak egyáltalán nem kell jövedelemadót fizetniük. és a társasági adó is szokatlanul alacsony, banktitokban is elég profik, nem véletlenül teszi át ide székhelyét több világhírű sportoló, művész és színész is. Emellett az állami lakások bérleti díja is nagyon alacsony, van tehát miért irigyelni Monte-Carlo lakosait, akiknek a számát nagyjából 5000 főre tehetjük.

Persze nemcsak őslakóként, hanem turistaként is kiélvezhetjük a város adottságait. Mivel nem egy metropoliszról van szó, akár egyetlen nap alatt is be lehet járni a városkát, miközben megcsodáljuk a jachtokat a kikötőben és a Lamborghiniket vagy épp Rolls-Royce-okat az utcákon, ahol simán szembe jöhet velünk egy-egy híresség is.

A világhírű kaszinó

A Casino de Monte Carlo egy valódi szerencsejáték- és szórakoztatóközpont, az európai kaszinózás fellegvára. A valóban impozáns, végtelenül előkelő épületét ugyanaz a Charles Garnier tervezte, aki a párizsi operaházat is. Mivel ez Monaco leghíresebb attrakciója, a bejárata előtt mindig egy halom luxusverda parkol. Ezek mellett kell tehát elhaladnod, ha betérnél egy kis játékra, ám azt nem árt szem előtt tartani, hogy csupán megfelelő öltözetben és egy kisebb belépti díj ellenében engednek be.

A márvány homlokzattal és zseniális szobrokkal ékesített épületkomplexum egyébként nem pusztán rulett termeknek ad otthont, hanem az ország operájának is. A kaszinó épülete előtt található az arborétum, illetve szintén a kaszinó-téren kapott helyett a Café de Paris, valamint az elegáns Hotel de Paris, messze földön híres éttermével.

A Monacói Nagydíj

Ausztrália, Kína, Bahrein, Oroszország és Spanyolország után a szezon hatodik futamát rendezik meg éppen most hétvégén Monacóban. Ez a helyszín már egészen a kezdetek óta szerepel a naptárban, és a versenyzők közül a legtöbben az itt aratott győzelmet tartják a legfontosabbnak. Ez az egyik legkülönlegesebb nagydíj, hiszen utcai pályán küzdenek meg egymással a pilóták. Persze ezen a pályán nagyon nehéz előzni, a verseny utánozhatatlan hangulata azonban ezért is kárpótol.

Monte-Carlo utcáin azért is olyan nagy élmény sétálgatni, mert az ember fejében ott lehet végig, hogy tulajdonképpen egy F1-es versenypályán lépked. Amikor megérkezik ide a száguldó cirkusz, számos utcát lezárnak, a közlekedési táblákat természetesen eltüntetik. A legnagyobb presztízsű futam győzteseinek mindig az aktuális monacói uralkodó adja át a díjakat.

Utazás és szállás

Ami az utazást illeti, a legjobban talán akkor jársz, ha Nizzába repülsz Budapestről, innen ugyanis nagyon könnyen átjuthatsz Monacóba. Mivel a Wizzair indít ide fapados járatokat, egészen olcsón megúszhatod a kiruccanást, itt érdemes szétnézned ezzel kapcsolatban. Persze a repülőjegy önmagában nem elég, csekkold a szálláshelyeket is időben!

Nadal sikereinek helyszíne

Monte-Carlo a kaszinózáson, az adózási szokásain, az F1-es futamon és a fényűzésen kívül a teniszéletéről is híres. Mi előre szóltunk, hogy a parányi mérete ellenére bőven akad errefelé látnivaló és világraszóló esemény. Az idei Monte-Carlo Rolex Masters végén Rafael Nadal emelhette magasba a trófeát, miután a döntőben éppen honfitársát, Albert Ramos-Vinolast verte meg 6:1 6:3 arányban.

A monte-carlói tenisztorna egyébként óriási tradíciókkal rendelkezik, 2006-ban ünnepelhette 100. évfordulóját. Minden évben összegyűlik itt a teniszvilág krémje, hogy egy fantasztikus helyszínen, gyönyörűen előkészített salakon feszüljenek egymásnak. A nézők és a játékosok körében is nagy népszerűségnek örvend a verseny, utóbbiak közül Nadal szívéhez áll a legközelebb, a spanyol teniszező ugyanis 2005 és 2012 között nyolcszor nyert zsinórban, ami példa nélküli teljesítménynek számít.

Egyéb látnivalók

Monte-Carlo tele van előkelő üzletekkel, bevásárlóközpontokkal, butikokkal. Ha tehát nézelődni szeretnénk, itt könnyedén megtehetjük, persze a vásárlás már egészen más tészta. A bevásárló negyed nem túl nagy kiterjedésű, akár egyetlen óra alatt is végignézhető. Persze nem csupán a divat-és ékszerüzletek kirakatait bámulhatjuk, ott van ezeken kívül a szikla tetejére épült Hercegi Palota, ahonnan rálátni az egész városra és a kikötőre, a Botanikus Kert, ami egy földalatti cseppkőbarlangot is rejt, vagy mondjuk az Óceanográfiai Múzeum, ami kívülről és belülről egyaránt igen látványos.

A legtöbben azt mondják, hogy a helyi látványosságok sora akár egyetlen nap alatt is kipipálható, bejárható és megnézhető. Ez bár így is van, ám ennek ellenére mi szívesen eltöltenénk itt akár egy egész hetet is...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.