Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Most, hogy nagy hirtelen lecsapott ránk a tél, érdemes végiggondolni, mi mindent lehet csinálni a szobába zárkózáson kívül. Első és legegyértelműbb lehetőségünk, ha fogjuk magunkat, és elutazunk egy jó kis fürdőhelyre. Ezekből ajánlunk most három, igazán nagy múlttal rendelkező helyet.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Elsőként az ország délnyugati részén, Baranya megyében, Pécstől mindösszesen harminc kilométerre, délre található Harkányt, és annak világhíres fürdőjét ajánljuk mindenkinek! A kétszáz éves múltra visszatekintő, közel 8000 négyzetméteres vízfelülettel büszkélkedő fürdőben mindenki megtalálhatja a számítását, aki gyógyulni vagy éppen csak lazulni, frissülni szeretne. Az Európában egyedülálló összetételű harkányi gyógyvízben mindamellett, hogy a legjobb körülmények között pancsolhatunk, vagy csak ücsöröghetünk kedvünkre, a jellegzetes szagú és hihetetlenül jó hatású kénes víznek köszönhetően számos mozgásszervi eredetű gondot is sikerrel kezelhetünk. A gyógyfürdőrészen amúgy három medence 2000 négyzetméter vízfelülettel várja a látogatókat fedett, félig fedett és szabadtéri medencével egyaránt.

Nincs is jobb, mint a hideg őszi/téli levegőben kint ücsörögni a szabadban, a 34–38 fokos vízben. A fürdő egyéb szolgáltatásait is érdemes igénybe venni, akár a jakuzziról, a szaunáról, vagy épp a gőzkabinról legyen szó, bár a mi igazi kedvencünk az After Eight-masszázs. Persze aki nem szereti a mentolos csokit, az is könnyedén talál magának valami jó kis kényeztető dolgot. A belépő egy napra felnőtteknek 2900 Ft, a hét alkalomra szóló bérlet pedig 17 400 Ft. Harkányi szállásokat ezen a linken lehet keresni.

Gyulai Várfürdő

Másik igen nagy hírű fürdővárosunk ugyancsak délen található, de ez az ország keleti részén helyezkedik el. Békéscsabától 16 kilométerre, a román határtól nem messze, Gyulán, a Vár tőszomszédságában a Várfürdő az a hely, ahova elvihetjük megfáradt és átfagyott testünket, hogy egy kicsit felfrissüljünk. Természetesen itt is ajándékba kapjuk a gyógyulást, illetve az előrelátóbbak a megelőzést. Ebben a fürdőben több medence áll rendelkezésünkre, egész nap kedvünkre váltogathatjuk a 35– 37 fokos vizű szabadtéri „Polip gyógymedencét", a 31–34 fokos, a 32– 35 fokos pezsgőfürdős medencét, vagy a 28– 30 fokos, sportolásra is alkalmas „Lovarda gyógyuszodát”. Mindezek mellett egy komoly szaunarendszerben is kényeztethetjük magunkat, ez az úgynevezett Szaunapark. Oda külön belépőt kell venni, de hogy megéri! Aki igazi kuriózumra vágyik, az pedig vegyen részt egy szauna felöntésén, mondjuk a hétvégi éjszakai etapba berakott sörös vagy a pálinkás verzión. A fürdőbelépő 2000 forintba kerül, a szaunaparkos kiegészítőjegy plusz 1850, a tízalkalmas bérlet 18 ezer Ft, szaunaparkkal együtt pedig 34 650 Ft. Az éjszakai belépő, ami a wellnessrészre és a szaunaparkba érvényes, 2000 forintot kóstál. Gyulai szállásból is akad bőven!

Barlangfürdő, Miskolctapolca

Magyarország egyik legkülönlegesebb fürdője a Miskolc központjától hét kilométerre, Miskolctapolcán található barlangfürdő. A már a XVI. században, a nagy fürdőzők hírében álló törökök által is használt miskolctapolcai barlangok környékén található források és barlangok köré mára már teljes fürdőkomplexum épült. Aki igazán egyedi élményre vágyik, mindenképp érdemes ellátogatnia ide, úszkálni egy hatalmasat a barlangban, majd kijönni a szabad levegőre, majd újra be, majd újra ki… A barlangokban a sziklákból áradó pára mindenkire jótékony hatással van, de légzőszervi problémákkal küszködőknek kimondottan ajánlott (nekik egyébként érdemes még ellátogatniuk a sóbarlangba is). Természetesen itt is helyet kapott mindenféle gyógyító és kényeztető szolgáltatás is, többek közt egy 30 személyes szaunakabin, ahol egy ekkora csoport kedvére izzadhat közösen is, akár egy úgynevezett szaunaszeánsz keretében is.

Három kültéri, három felnőttmedence és hat különböző hőfokú beltéri medence 29-től a 36 fokig terjedő hőmérsékletekkel, ahol aztán biztos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb hőfokú vizet. A fürdőbe 1950 Ft-ért juthatunk, a plusz szaunajegy 990 Ft, a már említett szaunaszeánsz újabb 500 forintba kerül. Miskolctapolcán sem lesz nehéz dolgunk a szállástalálással, az ott lakók nagyrészt a turizmusból élnek.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Három remek őszi túra a hosszú hétvégére

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.