Megdöbbentő – mondta a tanulmány vezető szerzője, amely megállapította, mennyivel csökkent a madárpopuláció 1970 óta.

A hárommilliárd madár nemcsak számszerűen, hanem arányaiban is ijesztően sok:

a teljes állomány mintegy 30 százaléka.

Az állomány ilyen méretű csökkenése növeli a félelmet, hogy számos közismert faj ugyanarra a sorsra jut, mint vándorgalamb, amelynek populációja egykoron olyan népes volt, hogy kihalására az 1900-as évek elején még gondolni sem lehetett. Az észak-amerikai madarakról amerikai és kanadai kutatók által készített és a Science-ben közzétett tanulmány kiemeli, hogy megbomlott a térség ökoszisztémája az állatok élőhelyének elvesztése és más tényezők miatt.

A tanulmány készítői emlékeztettek rá, hogy

a madarak a környezet egészségének jelzői, a populációcsökkenés azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a természetre súlyos hatást gyakorol az emberi tevékenység.

Mintegy kilencven százaléka az eltűnt hárommilliárd madárnak tizenkét madárcsaládhoz tartozik, köztük van a veréb, az énekes madarak, a pintyőkék és a fecskék, amelyek nap mint nap körülvesznek minket, és fontos szerepet játszanak a táplálkozási láncban, az ökoszisztéma működésében, a magvak elszórásától kezdve a rovarkártevők féken tartásáig.

Különösen nagy számban tűntek el a puszták, prérik madarai: populációjuk 53 százalékkal, vagyis több mint 720 millió madárral csökkent 1970 óta.

Ez is érdekelhet:

Ebből a perspektívából igazán csodálatos a madarak repülése

Szereltek már madárra kamerát – ez viszont még különlegesebb.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában