Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sokszor nagyon nem egyszerű megmondani, hogy valaki éppenséggel az igazat mondja vagy éppen kamuzik. Szerencsére azonban vannak árulkodó jelek, amikre ha odafigyelsz, sokkal könnyebben eldöntheted ezt a kérdést.

Aki tud olvasni az apró jelekből és könnyebben ki tudja ismerni a körülötte lévőket, az bizony nagymértékben könnyítheti meg a saját életét. Szóval, ha nem akarod, hogy bárki átverjen, akkor ezekre a "tünetekre" kell odafigyelned, hiszen ezek buktathatnak le egy hazudozót:

1. Testbeszéd. Ha gyanúsnak érzed a szitut, akkor figyelj oda jobban a másik gesztusaira, miközben beszél! Ne arra figyelj, hogy mit mond, hanem arra hogy közben miről árulkodik a testbeszéde! Akik hazudnak, gyakran elrejtik közben a kezüket (például a hátuk mögé, esetleg zsebbe) vagy összekulcsolják őket. Emellett nehezen tudnak nyugodtan ülni vagy állni egy helyben, inkább idegesen dobolnak a lábukkal. Ha túl sokszor nyalják meg a szájuk szélét miközben kérdéseket teszel fel, az is gyanús jel lehet.

2. Légzés. Aki hazudik, annak a légzése is megváltozhat. Ha nehezebben veszi a levegőt és a hangja is más tónusúvá változik, akkor kezdhetsz gyanakodni.

3. Feszültség. Hazudozás közben elég nehéz lazának és nyugodtan maradni, ezért a túlzott görcsösség és merevség is árulkodó lehet. A felhúzott vállak, a keresztbe font karok vagy szintén keresztezett boka arra utalhat, hogy az illető bizony kamuzik.

4. Pislogás. A hazugok megpróbálják elkerülni a szemkontaktust. Ám ha mégis megpróbálnak közben a szemedbe nézni, akkor vagy túlzottan mereven bámulnak vagy sokkal többet fognak pislogni a megszokottnál.

5. Témaváltás. Mindenki kellemetlenül érzi magát, ha hazudnia kell, ezért gyorsan megpróbálják másra terelni a szót. Ha gyanúsan gyorsan és határozottan akar valaki témát váltani, az azért elég árulkodó jel.

6. Túlzott védekezés. Ha szembesíted a hazudozót a tényekkel, természetesen ideges lesz és védekezéssel próbálhat visszatámadni. Megtagadja a választ vagy épp téged fog hazugsággal megvádolni.

7. Beszéd sebessége. Hazudozás közben az ember hangja kicsit magasabbra válthat és a beszédtempója is felgyorsul. Tehát ha valaki a szokásosnál gyorsabban kezd el beszélni, valamivel magasabb hangon - és esetleg még közben kisebb hibákat is ejt - akkor bizony lehet kezdeni gyanakodni.

Persze a mai világban egyre többet kommunikálunk telefonon keresztül, üzenetben és sajnos egyre kevesebbet élőben. Ez pedig megnehezíti a hazugságok kiszűrését is, hiszen valótlanságokat állítani ezerszer könnyebb üzenetben, ahol az illetőnek több ideje van kigondolni a dolgokat és az árulkodó testbeszédét sem látja közben a másik. Ilyenkor talán a hirtelen témaváltás és a túlzott mértékű védekezés lehet árulkodó.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.