Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A 21. században a gumióvszertől kezdve a vécén át lassan már minden okos lesz. Csak közben mi, emberek leszünk egyre hülyébbek. A sorból nem maradhattak ki természetesen a ruházati kellékek sem. És bár néha jogosan érezhetjük úgy, hogy mindez nem más, mint parasztvakítás – hiszen minek high-teché varázsolni egy pólót vagy egy zoknit, ha a csuklónkon is hordani tudjuk a technológiát –, néha valóban jól sül el egy-egy ilyen projekt. Bár tény, hogy továbbra sem az átlagembereket célozzák meg velük.

Polar Team Pro okospóló

A Polar Team Pro okospólója sem az egyszerű halandóknak készült, sokkal inkább sportolóknak vagy az edzést irtó komolyan űző high-tech-őrülteknek. A póló elülső részén a pulzusszám és egyéb biometrikus mutatók mérésére alkalmas érzékelők, míg hátul GPS-szenzor található, hogy képes légy nyomon követni a megtett lépések, kilométerek számát is. A Polar Team Pro rendszere pedig továbbítja az adatokat igény szerint akár az edződnek is, hogy figyelemmel követhesse a kondíciódat és az edzésszintedet.

Lumo Run okosnadrág

A Lumo Run is hasonlókat tud, mint előző társa, csak épp a nadrágba rejtve. Itt is van egy adag szenzor, amelyek többek között azt is mérik, mennyi ideig érintkezel a talajjal, vagy milyen hosszúak a lépéseid. Ez is támogatja az úgynevezett „valós idejű edzést”, így fülhallgatón keresztül tanácsokat is kaphatsz, hogyan javíts a teljesítményeden, vagy éppenséggel vedd vissza magad, mert hosszú távon kifulladsz, netán sérülésveszélyes az, amit csinálsz. Egyébként egy töltéssel egy hónapig elvan az akkumulátora, szóval sok bajod nem lesz vele.

Commuter Trucker okosdzseki

Mivel az okostelefonok könnyed kezelésére kitalált érintésérzékeny szövet, a Google által kifejlesztett Jacquard megtalálható a Commuter Trucker egyik ujjában, ezért hasonlóan viselkedik egy okosórához:

A dzseki a bicikliseknek tényleg nagyon hasznos lehet, bár azért a nagy melegben kérdés, ki döntene inkább a farmerdzseki mellett, ha egy okosóra is tudja nagyjából azt, amit a Commuter Trucker.

Ezt is USB-n keresztül lehet tölteni, az elektronika két hétig képes újabb töltés nélkül ellátni a feladatait. És miután eltávolítottuk a csíptethető eszközt, a dzseki mehet is a mosógépbe, de ahogyan azt a Levi's esetében már megszokhattuk, óva intenek minket az anyag túlmosásától – ezúttal pedig tétje is van a dolognak: tíz mosás után ugyanis nem garantált az, hogy az érintésérzékeny szövet nem fog károsodni.

Samsung okosöltöny

Íme egy kifejezetten nem sportolásra alkalmas okosruha. A Samsung ugyanis olyan okosöltönyt dobott a piacra, amely figyeli a biometrikus adatainkat, és az időjárásról vagy az UV-sugárzás mértékéről is beszámol nekünk. Az öltöny segítségével feloldhatod a telefonodat, digitális névjegykártyát cserélhetsz, valamint irodai eszközöket is kezelhetsz vele. A Samsung egyébként az idei téli olimpián is jelen volt, ugyanis a holland gyorskorcsolyázó csapatnak fejlesztett egyedi okosszerkót.

Sensoria 2.0 okoszokni

A Sensoria második generációs zoknijáról van szó, amelyet futóknak fejlesztettek ki. Lényegében a futással kapcsolatos összes fontos és lényegtelen statisztikát rögzíti neked, és olyan alapdolgokról is beszámol, mint a tempó nagysága, a megtett távolság, a futamidő, valamint a futás stílusa. Mivel ez közvetlenül a cipővel érintkezik, a lelépett-lefutott távokkal kapcsolatban pontosabb adatokkal szolgál, mintha az eszköz mondjuk a csuklódról okoskodna nagyokat.

Természetesen edző is áll a rendelkezésedre egy mesterséges intelligencia révén, amely hasznos tanácsokkal lát el, hogy még gyorsabb és hatékonyabb légy, persze fölösleges kockázatvállalás nélkül. A zokni egyébként három textilnyomás-érzékelőt tartalmaz, amelyekre futás közben nyomás hárul, az új Sensoria Core modul pedig kisebb és könnyebb, mint az előző, így egyszerűbb boldogulni vele, és sokkal kevésbé zavaró.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.