Hogyan tudod eladni magad a munkaerőpiacon?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kár elbukni egy amúgy jó állást egy rossz önéletrajzzal, flegmázással vagy simán csak úgy, hogy lassan válaszolsz egy e-mailre. Ezekre figyelj, hogy jó értelemben tűnj ki a jelentkezők közül.

Már tudjuk, melyek a keresett szakmák napjainkban és melyek lesznek azok évek múlva, tudjuk, ezekkel mennyi pénzt lehet keresni, és értjük, hogyan működnek a fejvadászcégek. Most hr-szakértőnk segítségével azt vesszük végig, milyen önéletrajzzal és interjúmagatartással válhatunk jelentkezőből munkavállalóvá.

Az alap: egy jó CV

Kreatív területen előnyös, vagy szinte elvárt, hogy az önéletrajz se legyen sablonos, egyébként megfelelő egy jól áttekinthető, kiemeléseket tartalmazó, vázlatos CV, választékos fogalmazással, elgépelések, helyesírási hibák nélkül. Ne csak a korábbi munkahelyeket, hanem a pontos pozíciót, szakterületet is nevezd meg – tanácsolja Márki Viktória, a RecruIT Kft. ügyvezetője. A képet ne egy bulifotóból vágd ki, a telefonszámodat pedig akkor is add meg, ha nem szeretnéd, hogy munkaidőben keressenek egy másik céghez beadott állás kapcsán – pörgős a fejvadászok élete, nem tudnak napokat várni arra, hogy válaszolj az e-mailükre.

Nem csak a CV-t nézik

Biztos lehetsz benne, hogy az önéletrajzod mellett más forrásból is megpróbálnak tájékozódni rólad, ezért jelentkezés előtt nézd meg, mit posztoltál például korábban Facebookra. A leendő főnököd nem fogja értékelni, ha az elődjét szidod, vagy panaszkodsz, hogy megőrülsz az unalomtól munkaidőben.

Interjúszabályok

Egy profi fejvadász otthonosan mozog az adott területen, rossz indítás lenézően megkérdezni tőle, mennyire mehetsz bele a részletekbe úgy, hogy még ő is értse. Alap, hogy ne késs el, ápoltan, tiszta, normális ruhában érkezz, legyél udvarias, ne bratyizz. A hr-es nem csak a munkaadót képviseli, hanem a te érdekeidet is, hiszen ő is azt akarja, hogy megfelelj az adott pozícióban majd, ezért legyél vele őszinte, ne tőmondatokban felelj, tájékoztasd az igényeidről. Mondhatod, hogy jó pénzt akarsz és megfelelő munkakörülményeket, de úgyis rá fog kérdezni az interjúztató a konkrétumokra, gyorsíthatod a folyamatot azzal, hogy rögtön úgy válaszolsz. Abban is biztos lehetsz, hogy nálad sokkal jobban ismeri a fizetéseket az adott területen: szép, kerek szám az egymillió, de egy 700–800 ezres bérezésű pozíció esetén is kár bemondanod.

Nem csak ő kérdezhet, te is érdeklődj a cégről, a munkakörülményekről nyugodtan. Az önéletrajzod már ismerni fogja addigra, de a megrendelője felé nem csak azt továbbítja, hanem a benyomásait is veled kapcsolatban. A piac pedig kicsi: ha például szó nélkül nem mész el az első munkanapodra az új céghez, mert meggondoltad magad, igen rossz helyzetből indulsz legközelebb, ha bármilyen más pozícióra megfelelnél ugyanennél a fejvadásznál.

Fokhagyma és vérengzés

Végezetül pedig néhány megtörtént eset, nehogy azt gondold, hogy hr-esnek lenni unalmas önéletrajzok olvasgatásából és kérdezz-felelekből áll. Van, akinél a megfelelő munkakörnyezet kifejtve azt jelenti, hogy a kollégái nem esznek fokhagymát, másnál azt, hogy fiókot is kap, nem csak asztalt. Előfordult, hogy valaki csak a távolságibusz-végállomás közelében fekvő munkahelyre lett volna hajlandó bejárni, de azt sem tudták beajánlani egy állásba, aki azt felelte a sablonos miért szeretne munkahelyet váltani kérdésre, hogy gyakran érzi úgy, hogy legszívesebben legéppuskázná a kollégáit.

Megoldás cégeknek


HR-tudásbázis

 • Kiadott, nagy létszámú projektek határidőre való teljesítése
 • Speciális tudású jelöltek felkutatása
 • IT-cégek, delivery centerek, gyártócégek munkaerőforrás-igényeinek ismerete, valamint konkurens cégek ismerete
 • Kiváló és hatékony kommunikáció
 • Budapesti és székesfehérvári iroda

 IT-tudásbázis

 • Naprakész, aktív IT-tudás
 • Keresett programnyelvek szakértői, gyakorlati ismerete
 • Fejlődő technológiák gyakorlati ismerete
 • Nemzetközi ügyfélkör

2 in 1 előnyei partnereink számára

 • Releváns tapasztalat mind HR-, mind IT-szempontból
 • IT-szakemberek tényleges szakmai tudásának professzionális felmérése, az interjúkon minden esetben részt vesz az adott technológia szakmai vezetője
 • Nagy tapasztalat műszaki területeken
 • Költséghatékony megoldás (HR-szolgáltatás IT-szakmai támogatással egy áron)

Lépjen velünk kapcsolatba!
Aktuális állásajánlatok

(x)

(Fotó: Tóth István)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.