Szétnéztünk az olimpiai bajnok úszónő éttermében, ahol úgy zamatosak és táplálóak a fogások, hogy közben minden, de minden glutén-, laktóz- és cukormentes. Az egész étterem Katinka ízlését tükrözi, ezzel együtt egy very best ofot ajánlott nekünk.
Hosszú Katinka superfood éttermet nyitott a Szent István körúton – ez a Koool, ahol akár össze is futhatsz majd az olimpiai bajnok úszóval, mert sokszor lesz ott, de simán rendelhetsz is onnan (via Foodpanda, Wolt). De milyen ez az étterem pontosan?
A Kooolban kizárólag allergén-, glutén-, tej- és cukormentes ételeket, italokat kapsz, az egészséges táplálkozás fellegvára tehát, amelynek Katinka nemcsak a tulajdonosa –vőlegényével, Gelencsér Mátéval –, de az ötletgazdája, táplálkozási tanácsadója is.
Az egész két éve kezdődött, amikor Katinka a saját étrendjének összeállítására felkérte Móricz Kittit, aki nemcsak egészséges és tápláló ételekkel segítette Katinka felkészülését, de olyan finom és változatos ételeket komponált, amelyek nem jelent kompromisszumot, „észre sem vehető a célzott táplálkozás”.
És valóban: aki nem érzékeny semmire, az is jóllakik, méghozzá erős ízorgia kíséretében, miközben tudja, hogy itt nem lehet hibázni. Vagyis ha csak egyetlen glutén- vagy laktózérzékeny van a társaságban, akkor nincs min gondolkozni, be kell térni vele.
„Élsportolóként nagyon nehéz magamra főzni, megtalálni az időt, energiát, hogy azt vigyem be a szervezetembe, amire szükségem van. Nem nagyon találtam olyan helyet, ami megoldotta volna ezt a problémámat, egy helyet, ahol egészségesen és változatosan táplálkozhatok.”
Kittivel együtt azonban megoldották: folyamatosan kísérleteztek, hogy finom is legyen, ami amúgy csak egészséges.
Kitti közel tíz éve vegán, nem eszik húst, és laktózérzékeny, így viszont tökélyre fejlesztette a képességét, hogy mivel, hogyan tudja pótolni a fehérjét, a tojást. Most már az étterem séfje is:
„Több száz ételt teszteltünk, mire kialakult a mostani választék, két éven át majdnem mindennap mentünk Katinkához, és változtattunk folyamatosan. Ami végül felkerült az étlapra, az egy best of.”
Az is jól jár, aki nem érzékeny semmire, mert magas rozstartalmú liszteket használnak (cirok, hajdina, köles), vagy vehetjük a megnyitón welcome drinkként kínált búzafűlé esetét, ami hidegen sajtolt búzafűből van, tehát a búza magja nincs benne, így a gyanakodó-szúrós tekintetünkre (glutén?!) gyorsan érkezett a megnyugtató válasz.
Brutál erős íze van, lassan ürül a kis üveg, cserébe „két napra minden ásványi anyagot biztosít, amire a szervezetednek szüksége van” – árulja el az egyik szakács.
Katinka kínálja
Bár a teljes kínálat tükrözi Katinka ízlését, megkértük, hogy emeljen ki három fogást, a mostani legnagyobb kedvenceit.
„Nagyon szeretem reggelire a kókuszjoghurtot, ami itt készül granolával és gyümölccsel. Amúgy is joghurtos vagyok, de ez tejmentes joghurt, ami még extrább.
A második a poke bowl, amit általában tonhallal szoktam enni. (Ezek a tálak tartalmaznak hüvelyeseket, gabonákat, zöldségeket, jó minőségű zsírokat és fehérjéket.)
Meg a dzsúzainkra is nagyon büszke vagyok, mert nem olyanok, amit általában kapni lehet: ezek hidegen préseltek, így sokkal jobban megmarad bennük a vitamin és a gyümölcsből kipréselődő rost. Ilyen dzsúzból szinte bármikor bármennyit képes lennék meginni.
Lehet mondani plusz egyet? Akkor a sütiket mondanám: nyolcféle van, és mindegyik nagyon ízletes!”
Mit tehetnénk ehhez hozzá? Például az esszenciális bazsalikom- és oregánóolajjal ízesített hideg paradicsomlevest, vagy a jalapenós csirkemell pikáns rootvegievel fogást, amiben hús is van, és pikáns paradicsomos szósz, melyet a sült hajdina tesz ropogóssá.
A menüben minden ételnél feltüntetik, mire jó. Például a babaganoush egy padlizsánkrémes szendvics, százszázalékos szezámmagpasztával. Márpedig a szezámmagban tízszer annyi kálcium van, mint a tejben.
Vannak előre összeállított bowlok, és olyanok, amikhez mi választhatunk feltétet, az árak barátiak (egy bowl kicsivel van 2000 forint felett), főleg a küldetés ismeretében, elvégre rengeteg az egzotikus étel, akkor is, ha a quinoát, a mangót vagy a jalapenót már nem is igazán számítjuk annak.
Beülni is érdemes
Elsőre csak rendelésre gondoltak Katinkáék, később jött az étterem ötlete, de ha már van, érdemes beülni. A mintegy harminc vendég fogadására alkalmas enteriőrben sok minden utal személyesen Katinkára: megjelennek az uszodát idéző számok a fehér csempéken, amitől „itt igazán otthon érzem magamat”, a mennyezeti tükör a vízre utal, a képeken régi fürdőket láthatunk, de majd érkeznek még katinkásak.
Az úszónő a jövő héten a világbajnokságon szerepel, máskor viszont sűrűn elfordul majd a Kooolban, ahol egy napi menüvel bármikor belekóstolhatsz az egészséges táplálkozás netovábbjába.
(Fotók: koool)
Ez is érdekelhet: