Nem tanulni akart, hanem enni.

A medvét a Kájoni János Szakközépiskola udvarán vették észre, ahonnan a közeli Venczel József Szakközépiskolához vezetett az útja. A közeli almafákról táplálkozott, majd felmászott egy nyárfára mintegy huszonöt-harminc méterre az iskolától. A helyszínre érkező bizottság döntése értelmében a az állatot kevéssel a tanítás kezdete előtt kilőtte az önkormányzattal szerződésben álló vadásztársaság vadásza.

„A legbiztonságosabb megoldásnak a medve kilövését tartottuk. Több száz diák volt az iskolában, a környéken pedig magánházak találhatóak. Nagyon közel volt az intézményekhez és a házakhoz is a nagyvad”

– indokolt Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere, aki szerint más megoldás nem jöhetett szóba mindenki biztonsága érdekében, így senki nem került veszélybe.

De miért nem lehetett befogni inkább? – kérdezték a polgármestert. „Nem lehetett, mert fa tetején volt, olyan helyen volt, ahol elaltatva is, ha leesik, akkor szétszakad az állat, hisz kertes, fémrudas rendszer volt alatta. Amúgy a medve elég agresszív volt, nagyon nagy volt az esélye, hogy támad – 1700 gyerek jár abba a kampuszba –, ráadásul egy sűrűn lakott területről van szó, ahol nem lett volna menekülési útvonala” – magyarázta Korodi Attila a Maszolnak.

A hét folyamán ez már a második medve volt, akit kilőttek Hargita megyében. Szerdán a Székelyudvarhely közelében fekvő Korondon egy, a faluba rendszeresen visszajáró medve a helyi tűzoltóság udvarán és a templom közelében csatangolt, ám amikor a csendőrök megpróbálták petárdákkal elriasztani, a felbőszült állat az emberekre támadt, ezért a vadőr lelőtte.

(Forrás: Maszol.ro, MTI. A nyitókép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

A kilövésre ítélt medvék fele megúszhatja Romániában

Közbeszólt a román tudományos akadémia.

Tudtuk, hogy vadásznak a barna medvék, de most az is kiderült, hogy vadászati stratégiájuk van

Most, hogy már tisztában vagyunk vele, csökkenthetők a konfliktusok.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában