Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

„Ez egy fantasztikus időszak utazni!”

A koronavírus miatt járatok százait törölték már el eddig is légitársaságok, aminek az oka az, hogy nem vett rá annyi utas jegyet, hogy érdemes lett volna felszállni a repülőgépekkel. A járattörlések és ritkítások mellett még egy trend megindult, ez pedig a jegyárak, illetve az utak árának jelentős csökkenése. Az utazási irodák és a légitársaságok igyekeznek menteni a menthetőt és minimalizálni a veszteségeiket, így amit nem szüntetnek meg, azokat próbálják kedvezőbb áron értékesíteni.

Ezért is mondta egy utazási szakértő, Simon Calder azt a BBC egyik reggeli műsorában, hogy soha nem volt ennyire jó utazni, mint most. A járvány okozta pánikhangulatban ez szinte felelőtlen őrültségnek is hangozhat, de a Calder által felhozott példákat látva mégis erősen elgondolkozik az ember.

Nézzük, milyen utakat említett Calder!

A British Airways 54 ezer forintért (139) font kínált egy velencei utat, amiben benne van a repjegy és háromcsillagos hotel három éjszakára. Ismételjük: mindez 54 ezerért.

Márciusban Londonból Norvégiába vagy Franciaországba akár 4000 forintért (9 font) is lehet jegyet kapni. 5100 forintért a brit fővárosból el lehet repülni Spanyolországba vagy Szlovákiába. Egy Moszkvába repülő járat ára 2100 forint volt. Az USA-ba vannak jegyek 91 ezer forintért.

A Virgin Holidays jelen pillanatban három éjszakás utat kínál New Yorkba és Bostonba 195 ezer forintért, ami egészen elképesztően olcsó. Ismételjük: ebben benne van a szállás és a repjegy ára.

A British Airways két éjszakát és repjegyet kínál Amszterdamba, Barcelonába, Nizzába és Lisszabonba fejenként 54 ezer forintért.

Malagában és Algarvéban hét éjszakát lehet eltölteni 78 ezer forintért.

A tengeri hajós iparágnak is odatett a járvány, ami nagyban köszönhető a koronajárvány-hajóknak is. Éppen ezért itt is elkezdtek nagyon olcsón kínálni utakat.

Egy 17 napos út, ami a London-New York-Miami-Bermudák-Azori-szigetek útvonalon közlekedik, potom 235 ezer forintba kerül.

A Tui utazási iroda is nagy árvágást hajtott végre. Egy hétnapos, all inkluzív spanyol és francia tengerpartokat végigjáró hajóutat fejenként 187 ezer forintért kínálnak.

A kétségbeesett lépések mögött az áll, hogy a turizmushoz köthető szektorok hatalmas bevételkieséseket realizálnak. A krízis Ázsiában kezdődött.

Aztán február vége felé már Európában is kezdte éreztetni hatását. Az első dominó Olaszország volt.

A héten a tőzsde hatalmasat zuhant, és egy már-már globális gazdasági válság képét kezdi kirajzolni elénk. Ugyanakkor vannak jó jelek is, Kínában például kezd csökkenő tendenciát mutatni a vírus okozta megbetegedések száma.

Ez is fontos:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.