Bizonyos szempontból a közös étkezés a karácsony legfontosabb része. Nézzük, mi minden kerül ilyenkor az asztalra hagyományokon innen és túl!

Bár az evéstől már a hétköznapok is elválaszthatatlanok, az ünnepek meg pláne: együtt vagyunk, jut idő egymásra, nem kutyafuttában eszünk, és főleg nem kutyatápot. Tegyük ehhez hozzá, hogy az utóbbi évek tendenciája is az ünnepi étkezésre tolja a hangsúlyt, elvégre mindannyiunknak ismerősek az alábbi jelenségek:

  • Már mindenkinek megvan mindene, minek még valamit venni?
  • Csak halmozzuk a szemetet végeláthatatlanul, értelmetlenül:(
  • A legértékesebb mindannyiunk számára az idő. Ez az, amiből egy koldusnak több lehet (sőt, garantáltan több van), mint Bill Gatesnek, bár senkinek sincs sok. Az együtt töltött idő hatványozottan értékes, ha társasjáték lenne, az érné a legtöbb pontot.
  • Dobjuk le végre-valahára az értelmetlen ajándékhajkurászással járó őrült stresszt – hiszen az ünnep pontosan az ellenkezőjéről szól, hékás!
  • Ajándékozzunk élményt! A tárgy – ha egyáltalán jó is volt valamire valaha – elromlik, elvész, porosodik, és persze szintén szemétként végzi.

Miután a materiális világot ilyen ügyesen kollektíven meghaladtuk, nézzük, mi maradt! Időből több lett, ha van kivel együtt lenni, akkor szerencsések vagyunk, enni meg amúgy is muszáj, az egész eredője pedig, hogy

adjuk meg a módját, fordítsunk gondot az ünnepi menüre, érezzük még jobban magunkat együtt, és találjunk plusz egy beszédtémát a fogások titkairól!

Ebben mi most egy dupla ünnepi menüsorral segítünk: egy konzervatívabb és egy formabontóbb listával – és nyilván keverheted is a kettőt, miért ne?

Levesek

Hagyományos levesként értelemszerűen a halászé kínálja magát (illetve mi őt): a halászlevet mindannyian ismerjük, készülhet pontyból, készülhet harcsából, és persze lehet kísérletezni is, de most a hagyományokról beszélünk. Érdemes figyelni a csípősségre (ki hogyan szereti a társaságból?), illetve arra is, hogy bár jöhet mellé gyufatészta, nem létfontosságú, azaz gluténérzékeny embertársaink is jóízűen fogyaszthatják. Ha szeretik a halat.

Ha valami mást akarunk, akkor sem kell feltétlenül a sznobizmus irányába kanyarodnunk: egyszerű és nem drága megoldás a birsalmaleves mandulachipsszel. Az egész húsz perc alatt megvan: lecsepegtetjük a birsalmát, majd egy-két percig pirítjuk vajon. Teszünk hozzá fűszereket (chili, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint), ráreszeljük egy narancs héját (figyelem, bio narancsot válasszunk, amiben nincs gombaölő szer!), majd belefacsarjuk a levét. Mézet csorgatunk rá, felöntjük vízzel, néhány percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Végül belekeverjük még a tejszínt, ha pedig túl sűrű lett, öntünk hozzá kis vizet. Legvégül a vajon pirított mandulát enyhén sózva tálaljuk, ezzel ízlés szerint meghinthetjük a levest.

Főételek

Kézenfekvő választás a töltött káposzta, de töltött káposztából is van ápdételt. Például készítheted barna rizzsel, sőt akár kölessel is, a töltelékbe tehetsz sovány pulykahúst, főzéskor pedig nem kell külön sóznod, mert a hozzávalók amúgy is sósak. A bátrabbak zabpehellyel vagy gombával is készíthetik, mindegyikre találsz már bevált receptet a neten.

A lazac afféle jolly joker: halként eleve passzol a karácsonyhoz, lehet főétel, kiegészítő, párolható, süthető, ezer féle étellel, fűszerrel variálható, szinte nincsenek is korlátok. Beilleszthetjük a listára lazaclevesnek, de grillezheted is, párolt zöldséggel igazi megkönnyebbülés a nyomasztóan masszív ünnepi étkezés közepette. Már csak a tudat miatt is megéri felvenni a listára a legendás Omega-3 zsírsavak mellett a lazacban sok a D-vitamin, ami természetes úton csak kevés étellel vihető be. Ha teheted, vadvízi lazacot válassz, elkészítési módnak pedig egy vagány lazackrémes spagettit ajánlanánk, aminek a töménységét a krémsajt adagolásával szabályozhatod. Lényegében a krémsajtot kell sóval, borssal, némi lazactörmelékkel és olívaolajjal összekeverni serpenyőben, majd a elkeverni a párolt brokkolival és a kifőtt spagetti tésztával.

Kísérők

Egy könnyű, gyorsan elkészíthető és persze finom kiegészítő mindig jól jön a karácsonyi forgatagban. Mint például a Grattan burgonya, ahol alapvetően vékonyra szeletelt krumplit főzőtejszínnel, tejjel, sóval és borssal főzünk össze, és bár utána állni kell hagyni, másnap ripsz-ropsz ropogósra süthetjük hamar – végeredménynek pedig mutatós kis pogácsákat kapunk, amik etetik magukat. Na jó, azért mutatunk egy részletesebb receptet is.

A tengernyi édesség mellé nem árt némi sós is. Ha a Grattan burgonyával valami kifogásod lenne, válaszd a túrós kockát vagy a sajtos-túrós háromszöget. Mindkettő pogácsaféle, tehát túrókockánál valami effélére gondolj:

Totál egyszerű, bármelyiket is választod: a főszereplő mellett csak margarin, liszt, só és tojás kell hozzá. Innen kicsit kettéágazik a dolog: a túrós kocka tetejét szezámmag, a sajtos-túrós háromszögét viszont – ki gondolná – sajt fedi. Ha lépésről lépésre készítenéd el, akkor a túrós kocka receptjét itt, a sajtos-túrós háromszögét pedig emitt találod.

Desszert

Ha bírjuk még. Nincs minden karácsonykor az asztalon, pedig az illatával, valamint a tetején békésen megülő porcukorral, és piciny piros gránátalma szemekkel igazi ünnepi hangulatot áraszt a gránátalmás mézeskalács torta. Olyan kalóriabomba, aminek a kifejlesztésére még Teller Ede is büszke lett volna, ellenben a felvilágosultabbak mutogathatnak a gránátalmára, ami tele van vitaminnal, antioxidánssal, szóval egy életelixír, na.

Ha magát a tortát nézzük, az elkészítéséhez nem kell sok extra, az eredeti recept egy 20 centi átmérőjű tortaformát ajánl, az összetevők között nincs nehezen beszerezhető, maga a sütés-főzés kezdőknek is ajánlott.

Itt a végére hagytuk a bejglit, két okból: mert bár hagyományos karácsonyi süti, lehet extrázni, hogy messzebb ne menjünk, idén a pekándiós lett az év bejglije. Kezdő szakácsoknak: a mákos mindig sokkal jobban fogy, mint a diós, ínyenceknek van gesztenyés, vehetsz készen, olcsón, drágán, süthetsz magad is. Igazából ami fontos, hogy

eredetileg a bejgli minden ünnep kísérője volt, nem sajátította ki a karácsony – ezt a hagyományt feltámasztva máskor is készíthetsz bejglit, nem csak az év néhány napján.

+1 Selyodka Pod Shuba

Még korábban készítettünk egy összeállítást a legmeghökkentőbb karácsonyi ételekről. Abban szerepelt a bizarr, erőteljes Шуба, vagyis a shuba saláta is. Kívülről pontosan úgy néz ki, mint egy torta, holott valójában heringből, főtt burgonyából, főtt tojásból, répából, hagymából és céklából áll. A krém általában majonéz, van, amikor minden egyes réteget az fed, máskor viszont diszkrétebben bánnak vele, így nem itatja át a teljes tortát mindenestül. Jellemzően előétel, és igazi jolly joker, mivel remekül megfér az alkohollal.

(Az ötletésben a Streetkitchen, a Nosalty, a Receptneked és a Mindmegette segített. Fotók: Getty Images)

A karácsonyi édességek is érdekelhetnek:

Nem hogy azt nem tudtuk megmondani, melyik szaloncukor a jobb; még azt se nagyon, hogy melyik melyik

Az eredeti terv szerint minden érdekes szaloncukrot megkóstoltunk volna. Kiderült, hogy ez nem fog menni, akkor sem, ha lúdtollat teszünk a kóstolóasztalra.

Pekándiós-karamellizált almás az év egyik bejglije

A hagyományos mákos és diós mellett ínyenc bejglit is választott a szakértő zsűri.

Vagy a meghökkentő külföldi karácsonyi ételek:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Négy gamer eszköz, amivel igazán teljes lehet a játékélmény

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli

További cikkeink a témában
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés