Egyik tudós sem nyugtatott.

A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) a napokban tartja az első országos interdiszciplináris éghajlatváltozási tudományos konferenciát, online. A sajtótájékoztatón hangzottak el ezek a gondolatok, mondatok:

 

Az éghajlatváltozás nemcsak a meteorológia szakterülete, érintettek a műszaki tudományok, a gazdaságtudomány, továbbá a pszichiátrián, a szociológián, a művészeteken át a teológiáig valamennyi tudományterület; az éghajlatváltozás biztonsági és társadalmi kérdés is.

(Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a HuPCC alelnöke)

 

Magyarország térségének a globális átlaghoz képest sokkal nagyobb a klímaérzékenysége, a globális átlag majdnem másfélszerese, ezért óriási jelentősége van a Magyarország által is ratifikált párizsi klímaegyezménynek.

(Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára)

 

A klímaváltozás, a klímabiztonság már a nyolcvanas évek végétől olyan terület, amellyel a biztonsági tanulmányok is foglalkoznak. De a klímaváltozást nem biztonsági kérdésként kell kezelni, hanem a mindennapi életben szükséges lépéseket tenni. Ilyenek például: szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékos eszközök beszerzése, műanyag bevásárlószatyrok mellőzése.

(Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője)

 

Már az üzleti élet szereplői is rájöttek, komplexen kell kezelni a világot, csak így lehet fenntartható modelleket létrehozni. Magyarországon vannak jó példák, de nem bőséggel, viszont óriási a potenciál, ennek kell támogató környezetet teremteni, és megosztani a tudást.

(Ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke)

 

A természetes üvegházhatáshoz nincs köze az embernek, ezért 15 Celsius-fok a Föld átlaghőmérséklete, és nem -18°C, a 33 fokos többlethez viszont az ember is hozzájárul "intenzív jelenlétével", energiafelhasználási szokásaival. Az emberi tevékenység következtében akár a 37 fokot is elérheti a melegedés.

(Bartholy Judit)

 

Sürgősen és gyökeresen változtatni kell a természethez fűződő viszonyunkon, különben nem ez a pandémia lesz az utolsó katasztrófa.

(Ürge-Vorsatz Diána)

 

A HuPCC által szervezett négynapos rendezvényen több mint háromszáz szakértő többek között műszaki, kulturális, meteorológia, sőt még művészeti szempontokat is vizsgálva vitatja meg a természettudományos alapokat, a hatásokat, az alkalmazkodást és a mérséklést. A konferencia fő célja, hogy feltérképezze és összefogja az éghajlatváltozással foglalkozó egész magyar tudományos életet és eredményeket, és ennek révén előkészítse az első nemzeti értékelő jelentés beindítását.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.