Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elöljáróban talán nem árt leszögezni, hogy akár hiszed akár nem, a nők egyáltalán nem akarják látni a férfiasságod a telefonjuk képernyőjén.

Ennek ellenére sok férfi érez késztetést arra, hogy letolja a gatyáját, készítsen egy képet a büszkeségéről és aztán elküldje azt a sok esetben alig ismert nőnek. Legalábbis ezt mutatja a Match.com statisztikája, amely szerint a hölgyek 49 százaléka kapott már ilyen jellegű képet teljesen kéretlenül.

Valószínűleg a férfiak szándéka az lehet, hogy beindítsa az adott nő fantáziáját és felizgassa egy kicsit a sokkoló és váratlan fotóval, ám jó tudni, hogy ezzel sosem fogják elérni céljukat.

De vajon mi állhat még ennek az egésznek a hátterében, mi lehet a pszichológiai oka? Dr. Justin Lehmiller a saját blogján fejtette ki véleményét a témával kapcsolatban. A szakember szerint a férfiak egyszerűen félreértik a nők szándékait és érdeklődését. Valamiért azt gondolják, hogy a másik fél látni akarja azt a bizonyos képet, pedig valójában nagyon nem kíváncsi rá.

A nonverbális kommunikáció nem a férfiak erőssége, gyakran félreértelmezik a jeleket. Amikor egy nő barátságos velük, nevet a vicceiken, hajlamosak az egészet flörtölésként felfogni. Ennek az egésznek megvan a maga evolúciós oka is. Mindkét nem kialakította a maga kognitív torzításait, amelyek elvileg az eredményes reprodukciót szolgálják, hiszen azáltal, hogy a férfiak felülértékelik az idegen nők szex iránti vágyát, ezzel csökkentik annak az esélyét, hogy elszalasztanak egy reprodukciós lehetőséget. Ez persze nem azt jelenti, hogy helyes dolog volna kéretlenül képeket küldeni a férfiasságodról.

Persze az ilyen viselkedés hátterében jó adag exhibicionizmus is áll. A magamutogató emberek számára izgatólag hat, amikor sokkolni tudják a másikat. Leginkább azok hajlamosak erre, akik egyébként gyenge szociális képességekkel rendelkeznek. Egyes pszichológusok szerint az exhibicionista viselkedés oka leginkább az, hogy ezek az emberek képtelenek hagyományos, elfogadottabb módokon kiépíteni a kapcsolataikat.

(Lehmiller)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.