Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén rendes háromnapos ünnep lesz, ahogy az illik. Szent Istvánra, meg új kenyérre, egyesek alkotmányra – vagy, ahogy a nagysikerű Egészséges Erotika című filmben is megemlítették: kotmányunk ünnepére – emlékeznek, a jelentős többség azonban ilyenkor inkább útra kel.

A főváros lakossága kicserélődik, a fővárosiak vidékre, meg külföldre mennek, a fővárosba meg sokan utaznak vidékről, külföldről, hogy aztán 20-a estére, a hatalmas durrogtatásra mindenki Budapesten tobzódjon a rakpartokon.
Amit viszont mi ajánlunk, azt mind fővárosinak, mind vidéken élőnek, sőt még külföldinek is örömmel ajánljuk –feltéve, hogy bírja a nyelvünket és el tudja olvasni ezt a cikket. Szerintünk három nap a nyár végén egyértelműen azért kiált, hogy nyeregbe pattanjunk és körbetekerjük valamely nagyobb tavunkat. Ehhez próbálunk meg most röviden kedvet csinálni.

Balaton

Elsőként a leghosszabbal és a legismertebbel, a Balatonnal kezdjük. A Balatont megkerülő bringaút hossza 210 kilométer, így aztán egy rövid fejszámolással mindenki könnyedén megkaphatta a végeredményt, hogy napi 70-est kéne tekerni, ha három nap alatt akarunk vele végezni. Ez természetesen nem teljesíthetetlen, de aki szeretne többet is látni a tóból, annak környékéből, esetleg szeretne kisebb kitérőt is tenni, annak érdemes legalább egy napot hozzácsapni még a háromhoz. (Mi a 21-ét javasoljuk, mivel 20-a este a Balaton vizéből nézni a tó körüli települések tűzijátékait, na, az igazán laza dolog.)

A négy napos túrán már a napi ötvenegynéhány kilométer a penzum, ami azért nem annyira megerőltető, főleg ha figyelembe vesszük, hogy olyan nagy szintemelkedések azért nincsenek. A déli part például egy nap alatt teljesíthető, tekintve, hogy teljesen lapos. Érdemes a túrát mondjuk Siófokról kezdeni (oda a legjobb a vasúti közlekedés). Az első napon már el is tekerhetünk Balatonfenyvesig - a tó másik végébe -, a déli oldalon végighasítva. A következő napon egy kis kitérőt érdemes tenni a Kis-Balaton felé, majd egészen Szigligetig tekerni. Harmadik napra - amit Csopakig javasolunk megtenni -, ismét két kisebb kitérőt is ajánlunk, az egyiket a Káli-medencébe, mondjuk Salföldre, a másikat meg egyértelműen a Tihanyi-félszigetre. A csopaki esti borozgatás után másnap már csak Siófokra kell visszatekernünk. Útközben pedig szebbnél-szebb helyeken fogunk pedálozni, jobbnál-jobb borokat kóstolgathatunk, úszhatunk, ha úgy tartja kedvünk. Szállás tekintetében nem lesz gondunk, mert a Balatonon mindig találunk valamit, de azért gondosabbak foglalják le előre szállásukat. Igaz, hogy kicsit több csomagot kell vinnünk magunkkal, de mi mégis javasoljuk a kempingezést, amit az általunk ajánlott állomásokon mindenhol találhatunk. Amit még érdemes tudni a Balaton körüli bringaútról, hogy azért sajnos nem mindenhol egyértelmű a kitáblázás, és azért az út minőségével is akadnak itt-ott problémák (pl. Zánka környékén, ahol a fák gyökérzete erősebbnek bizonyult a rájuk öntött betonnál), ezek ellen viszont úgy védekezhetünk, ha figyelmesek vagyunk, és ha van nálunk bringajavító-szett, valamint pótgumi, ha mégis beütne valami.

Aki mégis a háromnapos verziót választja, annak a Siófok-Balatonberény-Tihany-Siófok útvonalat javasoljuk.

Tisza-tó

A másik nagy tavunk a Tisza-tó, ami körül szintén végig bringaút található. Ezt a túrát bátran bevállalhatja kicsi és nagy egyaránt, mivel ennek az útnak a hossza mindösszesen 64 kilométer, és ami még pozitívum lehet a kaptatókat nem kedvelők között, hogy végig tök sima úton kell haladni. Maga a kerékpárút a tó körüli töltésen megy végig, így aztán majdnem teljesen végig a tó mentén haladva tekerhetünk, ami a Balaton esetében ugye nem mondható el. Tekintve a táv hosszúságát, itt a három nap tökéletesen elegendő, sőt kicsit még soknak is ígérkezik, nyugodtan tervezhetünk két napos túrát, így is bőven lesz időnk megállni mindenhol, ahol akarunk. A túrát érdemes Abádszalókon kezdeni és az első nap végére Poroszlóra érkezni, ahol aztán másnap kihagyhatatlan a Tisza-tavi Ökocentrum http://www.tiszataviokocentrum.hu meglátogatása - itt közelebbről is megismerkedhetünk a tó flórájával és faunájával egyaránt. Erre a napra lehet még bringázást is tervezni, de nem feltétlenül kell, mivel a harmadik nap is tökéletesen elegendő lesz arra, hogy körbetekerve a tavat visszaérkezzünk Abádszalókra. Érdemes inkább ejtőzni, sétálgatni, úszkálni és bizony vétek lenne kihagyni egy kis csónakázást is. Szállás tekintetében itt is bőven van lehetőség, de érdemes azért előre foglalni, valamit javasoljuk a poroszlói kempingek valamelyikét, ha valaki ahhoz érez kedvet. (A térképek megközelítőleges útvonalat mutatnak!)

Természetesen nem feledkezünk meg a Fertő-tóról és a Velencei-tóról sem, de ezeket majd egy következő cikkünkben ajánljuk nektek. Bármelyik tavat is választjuk az aktív kikapcsolódás és feltöltődés garantált!

Még több remek belföldi úti cél a Hazai Pálya rovatban!

(fotók: helloneo, azso, gr7, idanka, thlorinc, horlik, andorp, zedzolika, no7, barberenc, paulomb, huntz)

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.