Atombunkerek, rakétasilók, harckocsi-temetők, tengeralattjáró bázisok. A kétpólusú világrend hagyatéka cseppet sem szívderítő látvány.

Ma sem unatkozunk, ha globális problémákról van szó, de 1947 és 1991 között a hidegháborúnak nevezett konfliktus okozta a legtöbb szorongást a bolygó lakói számára. 1962-ben az emberiség egy hajszállal kerülte el az atomháborút (kubai rakétaválság), de a későbbi évtizedek sem a kapitalista és a kommunista szuperhatalmak békés egymás mellett élésről szóltak. Ennek a háborúnak állít emléket egy frissen megjelent könyv, amely a Hidegháború elhagyatott helyei címet viseli.

Most bemutatunk pár fotót Robert Grenville szó szerint lenyűgöző alkotásából.

Tengerealattjárók roncsai, Vlagyivosztok, Oroszország

Bristol Bloodhound, Somerset, Anglia

Az 1958-ban debütált Bloodhound rakéta Angliát volt hivatott megóvni egy esetleges szovjet repülőgéptámadás esetén. 1991-ben szerelték szét ezt a védelmi rendszert.

B-52 roncstemetől, Davis-Monthan AFB, Tucson, Arizona

Egykori tengeralattjáró-bázis, Vis, Horváthország

A II. világháború során ezen a szigeten volt Tito partizánjainak egyik főhadiszállása. A vezető hatalomra jutása után is ragaszkodott a szigethez, több bunker és egy tengeralattjáró-bázis is épült a szigeten.

A hidegháború sok nemzetközi feszültséggel járó korszak volt 1947 és 1991 között, amelyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett. A szó szoros értelmében vett háború nem tört ki a két ország között – a hidegháború a második világháború két nyertes nagyhatalmának ideológiai, kulturális, társadalmi, gazdasági, politikai összecsapásából állt. Ebben az időszakban volt kézzelfogható a nukleáris fenyegetés és ekkor indult fegyverkezési verseny és az űrverseny is, a propaganda mellett. A hidegháború fogalma Walter Lippmanntól származik, továbbá ő mondta, hogy ez nem más, mint két vak dinoszaurusz viaskodása egy gödörben. Semmiképp sem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy ez a háború csak az északi/nyugati országok számára volt hideg: az időszakot a harmadik világban több száz fegyveres konfliktus jellemezte (elsősorban a két szuperhatalom által támogatott polgárháborúk), összességében milliós nagyságrendű áldozatokkal.

Magadan, Kolima régió, Szibéria

Bechevinka, Kamcsatka-félsziget, Oroszország

Egykori R12U rakétasiló, Tirza, Litvánia

Radarállomás, Norfolk, Anglia

Bunkerek, Valbona, Albánia

T-62-es tank roncsai Bulgáriában

Black Hills katonai raktár, South Dakota, USA

Az 1942-ben megépült raktárban főként veszélyes vegyi anyagokat, szaringázt és mustárgázt tároltak. 1967-ben bezárták, 2016-ban egy vállalkozó az 575 (!) bunkerből néhányat menedékházzá alakított át.

Elhagyott repülőtér irányítóközpontja Moszkva közelében

Tengeralattjáró-bázis a Krím félszigeten

Egykori lehallgató bázis, Teufelsberg, Németország

Redstone rakétabázis, Huntsville, Alabama, USA

Mil Mi-2 helikopterek egy elhagyatott repülőtéren Oroszországban

Buran bázis, Bajkonur, Kazahsztán

Egykori rakétaraktár, Podborszko, Lengyelország

Ez is érdekelhet:

Ezek Délkelet-Ázsia rejtett kincsei

Egzotikus kultúra, káprázatos történelmi nevezetességek és lenyűgöző természeti kincsek. Délkelet-Ázsia csodái.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában