Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha láttad a Démonok között című filmet, és ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy magad is meglátogass egy-két szellemtanyát a világban, akkor adunk pár kísérteties tippet.

 1. 9/9


  Berry Pomeroy kastély, Dél-Devon, Anglia

  Ez a XV. századi, lerombolt épület két kísértetnek is otthont ad: egyikük a Fehér Hölgy, Margaret Pomeroy szelleme, akit féltékeny nővére záratott az épület földalatti börtönébe, és többnyire az épület bástyafalain, valamint a Berry Pomeroy kastély elhagyott kazamatáiban jelenik meg időnként. A ház másik, test nélküli lakója a Kék Hölgy, aki egy sor személyes tragédia után lelte halálát, és azóta is kísérti a kastélyt gyötrelmében és bánkódásában.

  Egy másik sztori a Pomeroy testvéreket is közéjük sorolja, akik egy várostrom során a biztos szenvedés helyett lovaikkal nemes egyszerűséggel lerodeóztak a várfalon. Bár ez a történet nem szerepel a ház írásos emlékei között, többen jelezték, hogy sikoltásokat hallottak az esemény helyszínén.

 2. 8/9

  Changi Beach, Changi, Szingapúr

  Bár első látásra nyugodt tengerpartnak tűnik ez a szingapúri helyszín, még mindig magán viseli a második világháború emlékeit, köszönhetően annak, hogy itt bizony fogolytábor működött. A strandra járók arról számoltak be, hogy többször hallottak kiáltásokat és láttak halottakat megjelenni a homokban, sőt, még titokzatos sírhantszerű képződményeket is észrevettek a parton. A közelében fekvő Old Changi Kórház is előkelő helyen versenyez a világ legkeményebb kísértethelyei között.

 3. 7/9

  Edinburgh kastély, Edinburgh, Skócia

  Európa legerősebben kísértett helye a XII. században katonai erődként kezdte pályafutását. A legtöbb vele kapcsolatos legenda az alatta húzódó alagútrendszerekhez köthető, ahová például egykor egy dudást küldtek azzal a paranccsal, hogy folyamatosan játsszon. A férfi sosem került elő élve, de állítólag a mai napig hallják játékát.

  Edinburgh cellái és elfelejtett alagútjai is hemzsegnek az ismert lakóktól, olyanoktól, mint például Lady Janet Douglas, akit elégettek boszorkányság vádja miatt, vagy Alexander Stewart herceg, aki véres és brutális szabadulási kísérletet tett börtönéből. 2001-ben Richard Wiseman paranormális nyomozást végzett önkéntesekkel, akik a hely sötétjében árnyakat és villanó fényeket láttak, hirtelen hőmérsékletzuhanást tapasztaltak, és többször hallottak kísérteties lélegzést a közelükben.

 4. 6/9

  Bhangarh erőd, Bhangarh, Rajasthan, India

  Az úgynevezett Bhangarh-i átok két legendás eseménynek tulajdonítható: az egyik Madho Singh királyhoz és Balu Nath guruhoz, egy szent emberhez köthető, utóbbi nem állt útjába Singh építkezéseinek, egészen addig, amíg fényűző várai nem emelkedtek túlságosan a város fölé. „Amikor a palotáid árnyéka rám vetül, ez a város nem lesz többé! – mondta. Amikor generációkkal később valaki mégis akkora építményt húzott fel, ami árnyékot vetett Nath házára, megtörtént a baj, és életbe lépett az átok.

  A másik történet egy szerelmes varázslóval magyarázza a hely furcsaságait, akit kikosarazott egy hercegnő, miután rájött, hogy szerelmi bájitallal próbál magába szerettetni. A cselszövőre ráomlott a város fala, akinek még volt ideje elátkozni a helyszínt. Még manapság is táblák figyelmeztetnek arra, hogy ne lépj be éjszaka az erőd területére. Úgy hiszik, akik mégis megteszik, sosem találnak kiutat. A környező települések lakói szerint a város minden éjjel eltűnik, és nevetéseket hoz a szél felőle.

 5. 5/9

  A londoni Tower, London, Anglia

  Hirtelen széllökések. Horrorisztikus sikítások. Egy lebegő, test nélküli fej, ami összefüggéstelenül motyog, majd eltűnik. Nem meglepő, hogy az úgynevezett londoni Véres Torony a legenda szerint sok-sok boldogtalan szellemnek ad otthont. Egyikük közülük Boleyn Anna, akit férje, VIII. Henrik kérésére végeztettek ki 1536-ban. Több őr is panaszkodott arra, hogy halálra rémült Anna fejetlen kísértetétől.

  A Tower másik tragikus sorsú örökbérlője Salisbury grófnője, akit 1541-ben bűncselekmény vádja miatt halálra ítéltek, mára azonban teljesen bizonyossá vált ártatlansága. A grófnő végig harcolt fogva tartóival a halálsoron, és sikerült is elszabadulnia a bitó elől, ekkor azonban elkapták és megölték. A szellemek ezt a jelenetet élik újra a mai napig is, ha igazak a pletykák.

 6. 4/9

  Raynham Hall, Norfolk, Anglia

  Egy híres 1936-os fotón, amely a Town and Country magazinnak készült, megjelent a Barna Hölgy sziluettje, amint a ház lépcsőjén halad lefelé. A nő, az a Lady Dorothy Walpole, akit a história szerint férje záratott örök életére cellába házasságtörése miatt, nem akkor jelent meg először, 1835 karácsonyán is felbukkant a kastély vendégeinek. Mások gyermekek és egy cocker spániel szellemét is látni vélték már az épületben.

 7. 3/9

  Monte Cristo-ház, Új-Dél-Wales, Ausztrália

  Ez a Christopher Crawley által 1885-ben épített viktoriánus épület is tragikus történetének köszönheti a megtisztelő szellemtanya jelzőt. Állítólag Monte Cristót az egykori tulajdonos brutális és kemény felesége, Elizabeth kísértette. Miután Christopher meghalt, a ház asszonya elzárkózott a világtól, gyakorlatilag alig hagyta el az emeleti szobát, melyet később kápolnává alakított át. A Crawleyk utolsó sarja is elhagyta az épületet 1948-ban, később az otthont egy család vette meg, és kezdte felújítani az ’50-es évek végén. A legenda úgy tartja, hogy Elizabeth megjelent nekik fekete ruhában, egy nagy ezüst kereszttel a nyakában, sőt, a hely abszolút ura és parancsolójaként a pletykák szerint még manapság is képes kiküldeni mindenkit az ebédlőből.

  Más történetek egy fiatal nőről szólnak, egy terhes szobalányról, aki kiugrott az erkélyről, és máig ott kísért, illetve Crawleyék aprócska gyermekéről, aki a lépcsőn tűnik fel néha-néha. A család szeme fénye lezuhant a lépcsőn, amikor dadáját és őt egy láthatatlan erő meglökte. De ez még nem minden, a fáma egy istállótűzben odaveszett lovászfiút, egy meggyilkolt gondozót és egy mentális zavarokkal küzdő férfit is láttak már kísérteni a házhoz tartozó épületekben.

 8. 2/9

  Woodchester kúria, Gloucestershire, Anglia

  A szabadkőműves William Lee pénze elfogyott, mielőtt befejezhette volna eme gyönyörű, gótikus palotát. Röviddel azután, hogy a tető építéséval végeztek, és az óratorony is elkészült 1868-ban, a munkások leléptek és sosem tértek vissza. De nem csak a pénz hiánya miatt. Azt mondták, a hely átkozott, és ennek van köze a dolgozók titokzatos elhalálozásához és sérüléseihez is. A ház közel száz évig érintetlenül állt, majd a második világháborúban az amerikai és kanadai hadsereg kiképzőtáborává vált. Ekkor azonban egy közeli híd omlott össze, ami rengeteg áldozatot követelt.

  Nemrégiben egy paranormális nyomozó egy arcot kapott lencsevégre a helyszínen, amelyet az egyik ott elhalálozott pilóta szellemének hisznek. Egy csuklyás szerzetest is videóra vettek, amint a Woodchester kápolna felé tart. Úgy tartják, ezek a kísértetek abból a korai XVII. századi birtokból, Spring Parkból maradtak itt, melyet William Lee rombolt le annak érdekében, hogy felépíthesse saját kúriáját. Mivel Woodchestert sosem fejezték be, és lakója sincs, tökéletes tanyája a két világ között rekedt lelkeknek.

 9. 1/9

  Waverly Hills szanatórium, Louisville, Ketucky, USA

  A tuberkulózis-járvány idején emberek százai vesztek oda Waverly Hillsben. A halottakat egy lezárt alagútba (vagy ahogy akkoriban nevezték, a csúszdába) helyezték, majd vonatokra pakolták a hegy lábánál. Az antibiotikum megjelenésének köszönhetően a betegek száma csökkenni kezdett, a Waverlyt pedig 1962-ben bezárták. Következő évben újra megnyíltak kapui, ezúttal geriátriai kórházként, ahol a pletykák szerint horrorisztikus állapotok és brutális kezelési metódusok fogadták a betegeket, egészen 1982-ig, amikor végleg bezárt az intézmény.

  A következő évtizedekben Waverly a hajléktalanok és a szellemvadász tinik valóságos mekkájává vált. A Louisville-i Szellemvadász Egyesület számtalan konferenciát és kísértetvadász túrát tartott már a kórházban. Arról számoltak be, hogy a résztvevőkre többször dobtak a semmiből tárgyakat, furcsa szagokat éreztek, lépéseket és becsapódó ajtókat hallottak, valamint titokzatos alakokat figyeltek meg, például egy rohanó gyermeket a szoláriumnál és egy szellemférfit a konyhában. Az ötödik emeleten a legerősebb az aktivitás, azon belül is az 502-es szobában, ahol a nővérek követtek el öngyilkosságot, mikor leugrottak az erkélyről.

  Még többre vágysz? Olvasd el további rémisztő helyekről szóló ajánlatainkat!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.