Az új módszerrel jelentősen csökkenthető a szarvasmarhák károsanyag-kibocsátása.

Egy új tanulmány arról számolt be, hogy a szarvasmarhák hínárral etetése hatékony módszer az üvegházhatású gázok csökkentésére, ugyanis a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) kutatói vizsgálatuk alapján arra jutottak, hogy

82%-kal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű – Asparagopsis taxiformis nevű – hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át.

A szarvasmarhák a gyomrukban lévő mikrobák révén termelnek metánt a rostban gazdag táplálékuk emésztésekor, egy fermentációhoz hasonló folyamat közben. Bár a metán a szén-dioxidnál rövidebb ideig marad meg a légkörben, több mint 30-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír, mint a szén-dioxid.

A kutatók hozzáfűzték, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének ízére, a húsmarhákon végzett vizsgálat szerint pedig a hínár nem befolyásolja az állatok húsának ízét sem.

Az Egyesült Államok emissziójának 10%-áért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése és – kisebb részben – bélgáza révén felszabaduló metán miatt. A klímavédelmi aktivisták egy része éppen ezért kampányol a húsfogyasztás visszaszorításáért, ám a kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát.

Ez is érdekelhet:

Elbuktuk az emberiség legfontosabb szerződését

Kis túlzással, de a jövőnknek annyi.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

További cikkeink a témában
Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli
Hirdetés