Az új módszerrel jelentősen csökkenthető a szarvasmarhák károsanyag-kibocsátása.
Egy új tanulmány arról számolt be, hogy a szarvasmarhák hínárral etetése hatékony módszer az üvegházhatású gázok csökkentésére, ugyanis a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) kutatói vizsgálatuk alapján arra jutottak, hogy
82%-kal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű – Asparagopsis taxiformis nevű – hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át.
A szarvasmarhák a gyomrukban lévő mikrobák révén termelnek metánt a rostban gazdag táplálékuk emésztésekor, egy fermentációhoz hasonló folyamat közben. Bár a metán a szén-dioxidnál rövidebb ideig marad meg a légkörben, több mint 30-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír, mint a szén-dioxid.
A kutatók hozzáfűzték, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének ízére, a húsmarhákon végzett vizsgálat szerint pedig a hínár nem befolyásolja az állatok húsának ízét sem.
Az Egyesült Államok emissziójának 10%-áért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése és – kisebb részben – bélgáza révén felszabaduló metán miatt. A klímavédelmi aktivisták egy része éppen ezért kampányol a húsfogyasztás visszaszorításáért, ám a kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)