Fél tonna szenet használunk el egy közepes háztartási gépet egy éven át üzemeltetve – és pontosan ennyit használtak Liverpoolban egy installációhoz.

Több mint kétezer széndarab felfüggesztésével készített Coalescence néven szobrot a liverpooli katedrálisba egy elismert brit dizájner, Paul Cocksedge. A különleges alkotás a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünkre hívta fel a figyelmet.

Ha 200 Watt erőforrást egy éven át használunk, ahhoz fél tonna szénre van szükség – pontosan ekkora mennyiséget függesztett fel Cocksedge a katedrálisban. Az antracit a legtisztább és legnagyobb fűtőértékű kőszén, aminek minden más típusnál nagyobb (92-98 százalékos) a széntartalma.

A különleges installáció felfüggesztéséhez 16 kilométer drótra volt szükség. A kétezernél is több széndarab együtt egy hat méter átmérőjű gömböt formáz, a világítás pedig kiemeli az antracit jellegzetes, csillogó felületét.

„Ez a szobor egy ébresztő: megvilágosító élmény volt látni, ahogy szó szerint a Földből bányásszák ki ezt az anyagot – magyarázta Cocksedge. – Nagyon is helyénvaló egy katedrális nyilvános terébe emelni, főleg amikor mindenki az energiaválságról beszél.”

Bár Liverpoolban csak februárban és március első felében volt látható, a Coalescence turnéra indul, és további helyszíneken is látható lesz, de erről egyelőre még nincsenek részletek.

(Forrás: Paul Cocksedge Studio)

Ez is érdekelhet:

Az idő szorításában dolgozik ezer szakember a Notre Dame felújításán

Három éve égett le a világ egyik legismertebb műemléképülete. A tűzvészben az összeomláshoz is közel került, ahhoz képest csodával ér fel, hogy jövőre akár ismét látogatható lehet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A rendőrség napján lehetne egy rendőrnő is a nap csaja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés