Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A brit fővárosról annyi dal született, hogy valószínűleg minden utcához tartozik legalább egy szerzemény, sőt vannak zenekarok, melyek vagy egy tucat számot írtak Londonról, ezért nem volt egyszerű összerakni ezt a válogatást, de a következő számokat mindenkinek hallania kell, aki Londonba készül, vagy csak nosztalgiázni akar.

The Clash: London Calling

A néhai Joe Strummer zenekara sok számban megfogalmazta nem túl pozitív gondolatait Londonról (Guns Of Brixton, London’s Burning), a leghíresebb mind közül mégis a London Calling, ami apokaliptikus szövege ellenére szinte összenőtt a várossal, és bármilyen filmben, tévéműsorban a fővárost vágják be, mindig a nyitó borotvaéles akkordok csendülnek fel.

Beidézés

A nuclear error, but I have no fear, „’Cause London is drowning and I live by the river.

Adele: Hometown Glory

Egy szám abból az időből, amikor a britek már felfigyeltek a mázsás tehetségre, de nem folytak még Adele számok a csapból, vidéki diszkókban nem nyomatták orrba-szájba a Rolling In The Deep remixét és a tehetségkutatókban sem próbálták a szerencsétlen versenyzők az ő stílusát nyúlni. Ez a 2007-es szám egy olyan hozsanna a szeretett szülővároshoz, amely hallatán egy tisztességes brit punk azonnal infarktust kap.

Beidézés

„I like it in the city when the air is so thick and opaque, I love to see everybody in short skirts, shorts and shades.”

David Bowie: London Boys

David Bowie már 1966-ban kiváló, merész és sajátos hangvételű számokat írt, ez a kislemezen megjelent, nagyívű lecsúszás-történet is ezt az állítást támasztja alá. A sztori nem új: kissrác felköltözik otthonról, megismerkedik az arctalan londoni srácokkal és a drogokkal, majd lassan elindul lefelé a lejtőn, míg az anyuka otthon szénné aggódja magát.

Beidézés

You take the pills too much,You don't give a damn about that jobs you've got,So long as you're with the London boys.

Frank Zappa: The Dead Girls Of London

Míg a felemás szemű földönkívüli (a rend kedvéért: Bowie) a londoni srácokat vizsgálta, addig Frank Zappa szokása szerint a csajokra koncentrált. Mit ad isten, a The Dead Girls Of London egy újabb remek szám a néhai zsenitől, aki ezúttal Van Morrisonnal állt össze. Ahogy a cím is sugallja, a két zenész nem fest túl megkapó képet a brit főváros nőnemű egyedeiről.

Beidézés

You see 'em dancing at the disco every night, Like a bunch of little robot queens.

Lily Allen: LND

Egy kiváló szösszenet abból az időből, amikor a pimasz Lily Allent még nem feltétlenül a bulvárlapokból ismerte a közönség, hanem instant slágereiről. Az LND szövege és klipje bőven kimeríti az anti-városimázsfilm kritériumait, mivel pont azt a bársonyleplet rántja le Londonról, ami kopott, koszos díszleteket takarja, maga a napsütéses reggae-pop dal pedig pont olyan kontrasztban van a csípős szöveggel, mint ahogy a város is más arcát mutatja a valós helyett.

Beidézés

When you look with your eyes, Everything seems nice, But if you look twice, You can see it's all lies.

The Rolling Stones: Street Fighting Man

A klasszikus Beggars Banquet albumon helyet kapott szám Mick Jaggerék legharciasabb szerzeménye, ami egyértelműen politikai indíttatásból született abban az évben, amikor Európa-szerte diáktüntetések és sokszor véres utcai harcok zajlottak. A dal még ma is képes fellobbantani a tüzet a hallhatóban, arról nem is beszélve, hogy időről időre újra aktuálissá válik, legutóbb például tavaly a brit utcai zavargások idején. Felejtsd el Jagger Bowie-val közös Dancing In The Street duettjét: ez az igazi forradalom, nem a zöld zakó.

Beidézés

'Cause summer's here and the time is right for fighting in the street, boy.

Pet Shop Boys: West End Girls

Neil Tennant elmondása szerint kiskorától kezdve Londonba akart költözni, és amikor ez megtörtént, valóban komoly inspirációt kapott, hogy dalokat írjon a városról, de az ismert West End Girls nem lett egy örömóda. Első körben nem is a csajokról szól, ahogy a cím sugallja, továbbá nem jellemző rá a Go West harsány optimizmusa, inkább egy bágyadt dal a keleti és nyugati részről, valamint a kettő között tátongó ürességről.

Beidézés

We've got no future, we've got no past, Here today, built to last.

Duffy: Warwick Avenue

Keresve sem találnánk jobb helyet a szakításra, mint egy londoni metróállomás egy esős reggelen. Duffy legalább is ezt a helyszínt választja, hogy utoljára beszéljen pasijával, aztán sír nekünk pár percig, mielőtt új életet kezdene. Bár az énekesnőt mindenki az ”egyslágeres” kategóriába pakolja a Mercy miatt, a bemutatkozó Rockferry albumon szinte csak jobb soul számok kaptak helyet, köztük ez a darab is, amit az egykori Suede gitáros, Bernard Butler írt.

Beidézés

When I get to Warwick Avenue I'll tell you baby that we're through.

The Kinks: Waterloo Sunset

Persze nem Adele volt az első, aki dalban vallott szerelmet kedvenc városának. A The Kinks Ray Davis-e már 1967-ben megragadta a kellemes londoni hangulatot ebben a szerzeményben, melynek két főhőse Terry és Julie, de a nosztalgikus hangvételű szám igazából az egész városról szól.

Beidézés

As long as I gaze on Waterloo sunset I am in paradise.”

Korábban összeállítottuk Budapest soundtrackjét is! Csekkold!

(fotó: Pubish)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.