Pedig amúgy gyűjtik egész évben.

A Föld napja alkalmából és a TeSzedd kampányhoz kapcsolódva országszerte 367 helyszínen több ezer közutas dolgozó 350 tonna szemetet gyűjtött össze a társaság kezelésében lévő utak és pihenőhelyek környezetében április 22-én és május 4-én – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Elég súlyos szám a 350 tonna, főleg ahhoz képest, hogy a társaság egész évben folyamatosan, ütemezetten gyűjti a szemetet a 32 ezer kilométeres országos közúthálózathoz tartozó területeken. Nem kevésbé rémes az általános tapasztalatuk:

nemcsak a szokásos utazási szemét – csokipapír, PET palack – gyűlik a közutak menti pihenőhelyeken, de a konténerek, kukák mellé gyakran kidobnak bútort, hűtőt, háztartási hulladékot is, sőt főleg erdős területen gyakori az illegálisan kidobott sitt, elektronikai- és veszélyes hulladék is.

A Magyar Közút 95 mérnökségének szemétszedése során évente egy kisebb megyeszékhely éves hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől, ami évi 1-1,5 milliárd forintjába kerül a cégnek.

„Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, kevesebb forrást tudnak fordítani az utak üzemeltetésére és fenntartására” – jegyzik meg.

A társaság a járványhelyzet kényszerszünete után az idén már két akciónapot is tartott, hogy felhívja a figyelmet a teremtett környezet védelmére, és szemléletformálásra ösztönözzön.

(Forrás: MTI, borítókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Az emberiség az önpusztítás spiráljába került

A világ a saját pusztulását finanszírozza az ENSZ szerint.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés