Mától elkezdődött az 52 napos éjszaka Lappföldön
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nuorgamban hétfőn délután 12:07-kor lenyugodott a nap – és jövő évig nem is fog felkelni.

A Finnország legészakabbi pontjához közeli Nuorgam faluban délelőtt 11:42-kor felkelt a nap, majd mindössze pár perc után, 12:07-kor el is tűnt a horizont mögött november 25-én hétfőn. És már nem is fog felkelni egészen 52 napig, azaz 2020 január 18-ig.

Finnország délebbre eső részein, mint például a Nuorgamtól negyven kilométerre fekvő Utsjokiban a szakadatlan tél, azaz „kaamos” pedig szerdán kezdődik el.

A majdnem két hónapos sötétség a Nuorgammal határ mentén szomszédos norvég faluban, Hillagurrában is beállt. Egy norvég hölgy, Ellinor Guttorn Utsi úgy jellemzi az időszakot, mint a karácsonyi készülődés kezdetét, ahol a környéken sokan – ahogy az ő családja is – rénszarvasaikkal vannak elfoglalva, valamint hagyományos számi-lapp kézműves tárgyakat készít, melyekből egész jól meg lehet élni.

A finn Yle lapnak a hölgy azt mondja, nem zavarja a közel két hónap napnélküliség és szerinte gyönyörű így is az égbolt. A sarki éjszaka (ahogy a magyar köznyelv is hívja) ugyanis a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem koromsötét, inkább nagyon sejtelmes, varázslatosan kékszínű, ami a fehér hó játékával együtt egészen gyönyörű összhatást kelt.

Hogyan hat a kaamos az emberre?

Természetesen az, hogy a táj csodaszép, nem azt jelenti, hogy ne lennének az ilyen éghajlatnak hatásai az emberre; a szürke őszi-téli idő tud lehangolóan hatni és a rövid napok kiszívhatják az emberből az energiát.

Finnországi és nemzetközi kutatók megfigyelték, hogy a kaamosfáradtság hátterében három gén áll, melyek hatnak az ember belső órájának tevékenységére. A finnországi kutatásokat Timo Partonen a Finn Tudományos Akadémia kutatója vezeti, szerinte a finneknek csupán 10%-a állította, hogy az időjárás nincs hatással rájuk. Megfigyelhető az is, hogy a Lappföldön élőket befolyásolja a kaamos a legkisebb mértékben.

Jóéjszakát!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.