Nem tudjuk, micsoda pontosan a Beszálló – street food bar, bisztró, étterem – de atom jó.

Nagyon kellett egy olyan hely, mint a Beszálló, és el is mondjuk, hogy miért. Az ilyen állítások rendszerint a cikkek végén szerepelnek, mint egy összegzésként, de most nem így lesz. Azért vált a Beszálló megnyitása pillanatában fontos hellyé, mert egyből magasabbra emelte a lécet saját kategóriájában. Bécs, Berlin és még jó pár nyugati nagyvárosban Dunát, Spree-t és egyéb folyókat lehet rekeszteni az olyan intézményekkel, mint ez, de itthon nagyon kevés van belőlük.

Miről van szó? Boszorkányosan ügyesen összerakott, megfizethető árú kulináris remekművekről, amelyek nagyon gyorsan a vendégek asztalára kerülnek. Az önmagát egyébként food barként aposztrofáló Beszálló fő vonzereje számomra Huszár Krisztián, aki óriásit alkotott a Mákban, a Zonában, majd feltűnt a Konyhában egy rövidke időre, és most, mielőtt megnyitná a fine dining Fámát, „kicsiben” játszik egyet a Beszállóban. Azért van idézőjelben a kicsi, mert a Beszálló nem egy nagy hely, talán ha tizenöt-húszan le tudnak ülni. Ellenben a konyha színvonala ugyanolyan, mintha nagypályán lennénk.

A fürjtojás virtuóz és poén étel, én nagyon bírtam, hogy saját kezűleg kellett megpucolni a tojásokat, majd megmártani a zöld csiliszószban és a fűszersóban (1200 Ft) – igazi signature dish, jelen pillanatban hasonlót nem kapsz a városban (vesd össze a kismillió burgerezővel, mexikóival, levesbárral, kebasossal, pasztással.) Ötlet, kreatívitás, frissesség egy apró fogásban – igazi Huszáros húzás
A mentás, gombás zöldborsófőzelék (1800 Ft) intenzív, friss, gazdag ízű főétel. Az éppen aktuális étlap fogásait ázsiai csavar jellemzi, a papaya saláta halszósszal készül, gyakori alapanyag a chili, és a cikk írásának pillanatában egy vietnami gulyásleves nevű étel is az étlapon szerepel
Kipróbáltuk még a Fledermaust is, ami rántott hús pitaszerű zsömlében (1800 Ft). Masszív, nehéz finomság, de a saláta, a majonéz és az uborka ügyesen töri meg a nehézsúlyú hús egyeduralmát. A prézli vaskos, és eredeti valami, elfelejtettem megkérdezni, mi az, de nem is vagyok biztos benne, hogy elárulták volna

Az ehető vonal mellett iható fronton is ötletes, színes és színvonalas a kínálat. Korrekt borok közül lehet szemezgetni, decinként 320 forinttól, kézműves sörök, koktélok is szerepelnek az itallapon, és van szaké is. (Egy dologban jó lenne fejlődni, és az a kávé, ami fényévekre van minden egyéb színvonalától.) Összességében nagyon ígéretes a Beszálló indulása, nekem olyan, mintha mindig is ott lett volna, ahol, pedig nem. Aki nagyon akar, biztosan találhat benne hibát, de az esetleges gyermekbetegségeket az erősségek szinte észrevehetetlenné teszik. Az viszont kérdés, hogyan fogja befolyásolni a színvonalat Huszár új éttermének, a Fámának a megnyitása.

Shambala egy mitikus, legendás hely a tibeti királyságban, egyfajta tiszta föld, ahol a spirituális tanok teljes fényükben pompáznak. Akik új ízekre, újféle kulináris élményekre vágynak, akik szeretik, ha meglepik őket, azoknak a Beszálló igazi Shambala lesz, egy olyan hely, ahová elvonulhatnak feltöltődni.

A séf, aki köré éttermet építettek – Huszár Krisztián

Szerda, 11.15. Az újságíróban megszólal a vészcsengő, ha egy interjú előtt azt hallja, hogy jobb, ha nem kettesben beszélget a célszeméllyel, inkább odaül mellé valaki, aki ismeri – csak a biztonság kedvéért. Pont ezt kapom Huszár Krisztián, a Zona séfje kapcsán, amikor az étterem egyik tulajdonosa felajánlja, hogy részt vesz a beszélgetésen, mondván Krisztiánnak „van egy stílusa”, és nem olyan könnyű vele megtalálni a hangot. Részemről rendben, ha ez kell, hogy jobb cikk készüljön, miért ne?

(Fotók: a szerzői fotói, Beszálló)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában