Van más szomorú eredmény is.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Nagy Potenciateszt készül.

Elkészült: több mint tízezren töltötték ki az online kérdőívet. A széles körű kutatás célja az volt, hogy felmérjék a potenciazavarok előfordulását a hazai férfitársadalom körében, illetve azt, hogy a résztvevők mennyit is tudnak a merevedési problémák hátteréről.

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak 14%-a hetente négy-öt, míg közel harmada három-négy alkalommal él nemi életet. Kiderült, hogy a férfiak 18%-a egyáltalán nem él szexuális életet, és minél idősebb valaki, annál jellemzőbb ez a helyzet: míg a 18–50 év közötti felnőtt férfiaknál csupán 13–15%-os ez az arány, addig az 51–65 év közötti korcsoportban már 22%-os, míg a 65 évnél idősebbek körében már 43%-ra emelkedik ez a mutatószám. Az eredmények elszomorítók, hiszen

a férfiak 99,4%-a fontosnak tartja kielégítő, aktív szexuális életet.

Merevedési problémákkal a válaszadók 21%-a szembesül gyakran vagy szinte mindig, és minden tizedik férfi szinte minden aktus után vagy elég sűrűn elégedetlen az együttlétet követően. A potenciazavar tehát jelen van a magyar férfitársadalomban, ennek ellenére igen kevesen fordulnak orvoshoz. A megkérdezettek 13%-nál fordult elő már az, hogy csődöt mondott az ágyban, de emiatt nem fordult semmilyen szakemberhez, további

7% tudja is, hogy segítségre lenne szüksége, de azzal nincs tisztában, hogy kihez kellene fordulni.

Urológusnál csupán az érintettek 11%-a járt már potenciazavar miatt. A felmérés eredményei szerint a férfiak úgy vélik, a kielégítő szexuális élet a párkapcsolattól, a vonzalomtól, a partner hozzáállásától és a stresszmentes élettől függ leginkább. Az urológus azonban másként látja. „Való igaz, különösen fiatalabb korban, hogy a kapcsolati és lelki tényezők meghatározók a szexuális életet illetően. Azonban ahogy idősebbé válik valaki, a merevedés minőségét egyre inkább befolyásolják biológiai tényezők is. Ilyen lehet például a hormonszintek változásai, az egészségtelen életmód okozta ártalmak, a különböző szív- és érrendszeri betegségek. A komoly szív- és agyi katasztrófákat például van, mikor csak a sokkal korábban jelentkező potenciazavar jelzi, így az egészségmegőrzés miatt is fontos lenne azonnal urológushoz fordulni, amikor az ágyban valami elromlik” – figyelmeztet dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ urológus orvos szakmai vezetője.

Az urológusok szerint tehát sokszor fizikai tényezők, betegségek állnak a potenciazavarok hátterében. Ezt sokszor maguk az érintettek nem is sejtik, erre mutatott rá a kutatás is. Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint milyen okok állhatnak a potenciazavarok hátterében” csupán minden negyedik válaszadó említette a fizikai hátteret, azaz a betegségeket.

A legtöbben (42%) főként a lelki tényezőket okolja, minden tizedik férfi a partnerében látja a hibát, míg szinte ugyanennyi válaszadónak egyszerűen nincs kedve a szexhez.

Dr. Merth viszont a kutatás kapcsán is felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad lemondani a kielégítő szexuális életről és a boldogságról, hiszen a szakértők a potenciazavarok hátterét felderítik, és az esetek túlnyomó részében könnyen segítenek a kiváltó okok megszüntetésében, amelynek nyomán a merevedési problémáknak is búcsút inthet a páciens. Fontos, hogy a férfiak ne féljenek az urológustól, ne szégyenkezzenek segítséget kérni!

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Naponta több mint 1,5 milliárd tonna víz olvadt az óceánba az A68 jéghegyről