Necces a légkörünk helyzete.

Bár a globális szén-dioxid-kibocsátás ideiglenesen csökkent 2020-ban a közlekedés és szállítás mérséklődésével és a gazdasági aktivitás visszaesésével a koronavírus-járvány miatt, ez a csökkenés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy tartósan hatással legyen a szén-dioxid légköri beépülésére. Ráadásul annyira nem volt elegendő, hogy a Hawaiin lévő Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon üzemelő állomásának legutóbbi mérései szerint

rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben az emisszió koronavírus-járvány miatti csökkenése ellenére.

Az adatok szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban rekordmagas, 417,14 ppm (az egész egymilliomod része) volt – ez azt is jelenti, hogy a globális szén-dioxid-szint 50%-kal van az iparosodás előtti korhoz képest.

„Több mint 200 évbe telt, hogy a légköri szén-dioxid koncentrációja 25%-kal emelkedjen, és csupán 30 évbe, hogy 50%-kal az iparosodás előtti kor szintje fölé kerüljön. Ez a drámai változás olyan, mintha egy emberi meteorit zuhant volna a Földre”

– mondta a University College London munkatársa, Simon Lewis.

Ráadásul a fent említett érték 2021-ben tovább fog emelkedni, a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) becsléseie szerint a szén-dioxid havi koncentrációja nagyjából 419,5 ppm-nél fog csúcsosodni.

Ez pedig azért is nagyon nem jó, mert a szén-dioxid a hőmérséklet emelkedését és a klímaválságot leginkább előmozdító üvegházhatású gáz.

A szén-dioxid koncentrációjának növekedését az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis üzemanyagok égetése és a fakitermelés. A koncentráció növekedésének lassításához vagy leállításához jóval nagyobb, hosszú távú emissziócsökkentésre van szükség. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change) arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához legkésőbb 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Lorena a pillantásával felolvasztaná a jeget