A mozgáshiány sokkal veszélyesebb, mint azt eddig hittük
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy tanulmány szerint a mozgáshiányos életforma is egyfajta betegség, amit kezelni kell.

Eddig úgy gondoltuk, hogy a mozgáshiány legnagyobb veszélye, hogy olyan betegségek kialakulását idézheti elő, mint diabétesz, vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Egy friss tanulmány szerint viszont sokkal veszélyesebb, ha nem mozgunk, mintha dohányoznánk.

Dr. Wael Jaber, a Cleveland Clinic kardiológusa és egy friss tanulmány egyik szerzője úgy vélte, hogy az általuk végzett kutatás eredménye „nagyon meglepő”.

– Még egy olyan kutatást sem láthattunk eddig, ami ennyire objektív lett volna, és ilyen egyértelmű eredményeket hozott volna.

Az orvos szerint a kutatóknak az eredmény birtokában kötelességük a társadalom tudomására hozni a következtetéseiket, miszerint a mozgáshiányos életforma ugyanolyan veszélyes az életükre, mint a magas vérnyomás, a diabétesz és a dohányzás – sőt, talán veszélyesebb is, mint ez a három.

1991 és 2014 között a kutatók 122 007 páciens tanulmányoztak, akikkel futópados edzéseket végeztettek. Azt szerették volna kideríteni, hogy az erőnléti állapot milyen összefüggésben van a halálozási okokkal. A legkevésbé jó erőnléttel rendelkezők a teljes létszám 12 százalékát tették ki.

Az Amerikai Egyesül Államokban a szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz a „legdrágább” betegségek közé tartozna, évente 200 milliárd dollárt költenek az ilyen megbetegedések kezelésére. Egyes orvosok szerint a kezelés helyett a megelőzés fontosságára kellene felhívniuk a figyelmet, és a nagyközönség tudomására kellene hozni, hogy a napi rendszerességgel végzett mozgás és edzés rendkívül fontos az egészségük megőrzése érdekében.

Dr. Jaber szerint a kutatás másik fontos felfedezése az volt, hogy a jó erőnléti állapot hosszabb életkorhoz vezet. Egyes vélemények szerint bizonyos életkor felett a túl sok edzés miatt nagyobb lehet esélye az elhalálozásnak, de a kutatás ezt a véleményt megcáfolta.

– Nincs olyan mennyiségű edzés, ami kockázatot jelenthet – jelentette ki Jaber. – A kutatásból az derül ki, hogy az úgynevezett „ultra” edzéseket végzők között kevesebb a korai elhalálozás. A testmozgás pozitív hatásai nagyon hangsúlyosan látszanak mindkét nem esetében és minden életkorban, legyen az illető a negyvenes vagy a nyolcvanas éveiben.

– Ebben a kutatásban a legfittebbek teljesítettek a legjobban – mondta egy másik résztvevő kutató, Dr. Metzl. – Ha a kellő orvosi vizsgálatok zöld utat adnak, senkinek sem kell félnie a túledzés következményeitől.

A mozgásszegény életformát követők a tanulmány szerint 500%-kal több esélyük volt a korai elhalálozásra, mint azoknak, akik rendszeresen mozognak.
Dr. Satjit Bhusri, a Lenox Hill Kórház kardiológusa ugyan nem vett részt a kutatásban, de olvasta a tanulmányt. Szerinte a nyugati, túlságosan eltunyult életmód eredménye, hogy a szív- és érrendszeri betegségek száma megugrott az elmúlt évtizedekben. Mozgással viszont csökkenthető az ilyen betegségek kialakulásának esélye.

(Forrás: CNN)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.