Oroszország elszigetelt és távoli szibériai régiójában komoly földalatti szövetség látott napvilágot. Egy csoport, amelynek tagjai illegálisan bányásszák a hosszú ideje kihalt gyapjas mamutok agyarait és maradványait, miközben a szúnyogokkal, sárral és a hideggel küzdenek. Amos Chapple fotós - aki őrült szibériai kalandjairól híres - bejutott az illegális bányászok közé.

A gyapjas mamutok, a modern elefánt sarkvidéki rokonai több százezer évvel ezelőtt éltek Szibériában. De mivel a területen a föld egy vékony rétege egész éven át fagyott marad, egyúttal meg is óvja a felszín alatti mamut csontvázakat a pusztulástól.

Annak érdekében, hogy a mamutagyar-vadászok megkaparintsák az értékes maradványokat, először is a jeges iszapot a felszínre kell hozniuk a közeli folyóból szivattyúzott víz segítségével. Ez a folyamat akár hónapokig is eltarthat!

Bár a bányászat nem csak borzasztó veszélyes, hanem illegális is, megéri a kockázatot: egy-egy mamut-agyarért akár 35 ezer dollár, azaz közel 10 millió forint is ütheti a bányászok markát - ami elég jó pénz az átlagosan havi 500 dollárt kereső munkásoknak. A vásárlók általában lelkes kínai pénzemberek - nekik csak egy relikvia ez, miközben ezek a férfiak hátrahagyják a családjukat, durva terepen mozognak hónapokig, küzdenek az időjárással, a körülményekkel és a tengernyi szúnyoggal, ráadásul komoly pénz- és börtönbüntetés vár rájuk, ha lebuknak.

A munkások a vodkát és az olcsó sörért közelharcot vívnak - volt már rá példa, hogy két bányász 100 ezer dollárt keresett a talált agyarral, majd úgy berúgott, hogy megdulladt a folyóban -, miközben szennyezett vizet fogyasztanak nap mint nap.
Amos Chapple sorozata egészen bámulatosan mutatja be azokat az embereket, akik a világ talán legkülönlegesebb illegális melóját végzik, és akik az életüket kockáztatják, hogy meggazdagodjanak.

(via Amos Chapelle)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés