És ez dollárban értendő, nem forintban.

A University College London és a Carbon Disclosure Projekt (CDP) nevű szervezet kutatói kiszámolták a klímaváltozás költségeit, vagyis sok más kutatással ellentétben a londoni vizsgálat nem a fenyegető környezeti károkra összpontosított, hanem csak a költségekre, amelyeket ezek okoznak – ilyen például a természeti katasztrófák sújtotta városok újjáépítése.

A számítások alapjául az üvegházhatású gázok jelenlegi mértékű emissziója folytatódásának a forgatókönyvét vették, amelynek eredményeként az évszázad végére 4,4 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld hőmérséklete*, e szerint

a klímaváltozás költségei 2070-re világszerte akár 4,6 ezermilliárd dollárra rúghatnak, 2200-ra pedig akár a 30 ezermilliárd dolláros küszöböt is elérhetik a költségek, mivel a természeti katasztrófák egyre pusztítóbb méreteket ölthetnek.

* A párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy a globális felmelegedés mértékét jóval 2 Celsius-fok alatt tartsák. A londoni kutatók ennek a forgatókönyvnek a költségeit is kiszámították: ha a Föld felmelegedésének mértéke a század végére 2 Celsius-fokban korlátozódik, akkor 2070-re a klímaváltozás költségei 1,8 ezermilliárd dollárra rúgnak, majd ezt követően is hasonló szinten mozognak.

A CDP munkatársa, Carole Ferguson szerint az egyre növekvő károk okozta magas költségek elkerülése érdekében a törvényhozóknak, vállalkozóknak és a pénzügyi szektornak is proaktívan finanszírozniuk kellene a klímaváltozás elleni harcot.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában