Alapvetően kétféle kategóriáját különböztetjük meg a replika órák vásárlóközönségének: az egyik, aki tudja, hogy mit vásárol, a másik pedig az, akinek fogalma sincs róla és bedőlt a kihagyhatatlan ajánlatnak.
Az első kézből szerzett tapasztalatokkal kapcsolatban az orak.hu és a Győri Órás Bt. szakértője, Bálintné Szlatinszki Krisztina volt segítségünkre.

Kárt okoz

A svájci vámhivatal szerint évente harminc-negyvenmillió hamis óra kerül forgalomba, ezzel körülbelül egymilliárd dolláros (!) veszteséget okozva az óraiparnak világszerte.

Van piaca Magyarországon a replika óráknak? Mi lehet az oka, hogy az emberek replikát vásárolnak?

Igen, sajnos van igény rájuk, bár a felnövekvő nemzedék már igényesebb, a fiatalok - a huszonévesek - már nem dőlnek be nekik. Napi szinten látjuk őket, hiszen a szolgáltatás (elemcsere, szíjállítás, stb.) miatt behozzák hozzánk őket. Sok gond van velük, még a „magasabb” minőségű utánzatok is gyengén vannak összerakva, gyenge anyagokból, amik nem bírják a használatot. Ellenszenvünk is főleg ezért alakult ki irányukba, mert amikor nem vállalunk el egy ilyet javításra, (ennek komoly szakmai okai vannak), akkor mi vagyunk a rosszak az ügyfél szemében. Hiába mondjuk az erkölcsi érveket is, hogy a hamisítás az lopás, a lopás pedig bűntény és mi azt nem támogatjuk!
Az emberek szeretnek álmokat kergetni, sokan pedig poént csinálnak belőle: „Nézd milyen Rolexet vettem Törökben! Olcsóbb volt mint a szíj amit a múltkor az órámra vettem.” A tapasztalatunk szerint a legtöbben szuvenírnek veszik a replikát egy-egy keleti nyaraláskor, de ők szerintem nem nagyon hordják. Akik itthon vesznek hamis órát, annak egy része áldozat. Sokan dőlnek be - és erre legjobb péda a Tissot - a 30-50%-kal kedvezőbb árnak, és vesznek hamisítványt az eredeti helyett, tudatlanul. Tehát a fő ok az ár.

Egy Bell & Ross drága, de örök darab - ha eredeti.

Itt gyártják

A nyugati luxusmárkák hamisítványai többnyire Ázsiából jönnek, nincs ez másként a karórákkal sem, de a világ több pontján - például az Egyesült Államokban is - gyártják őket. Többnyire a gyors pénzszerzés reményében fognak a hamisításba és a kínaiak sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy ez törvénybe ütközik.

Itt kínálják

Nagyvárosokban, nyaralóövezetekben az utcai árusoknál lehet kapni hamis órákat, de megtalálhatjuk őket piacokon, névtelen ajándékboltokban vagy internetes - akár aukciós - oldalakon. Az eladókat a tehetősebb országokban hamar lekapcsolják, az órákat ilyenkor elkobozzák és megsemmisítik. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az üzlet, ahonnan venni akarunk egy órát, megbízható-e, akkor nézzük meg az óragyártó honlapját, ahol elérhetőek a hivatalos forgalmazók.

A replika órák árusítása törvénybe ütközik. Hogy lehet mégis, hogy léteznek olyan, könnyen megtalálható internetes oldalak, ahol bárki számára elérhetőek ezek az órák?

Ezt a kérdést mi is feltettük már a NAV egyik dolgozójának, aki jó barátunk. A válasz egyszerű: sem ember, sem idő, sem rendszer nincs kiépítve arra, hogy ezeket a tevékenységeket koordinálják, ellenőrizzék, kordában tartsák. Egyszercsak lehet, hogy odaér a hatóság és akkor vége, de azt hiszem ma Magyarországon ez a feladat az utolsók közt szerepel - ezt rendbe kellene tenni. Szerintem hatékonyabb lenne, ha az emberek fejében csinálnánk rendet, abbahagynák az ilyen szemetek vásárlását, és akkor maguktól meghalnak ezek az értelmetlen tevékenységek.

Ezt mondja a tulajdonosról

Ha önmagában nézzük a hamis órát, eltekintve attól, hogy milyen terméket másol, akkor még túlárazottnak is mondható, ugyanis olcsó alkatrészekből készítik és nincs rá garancia. Aki ilyet vásárol, az tulajdonképpen egy hamis képet állít ki magáról, az illető többnek akar látszani annál, mint amilyen valójában, ráadásul egy illegális iparágat támogat a vásárlással. Arról már ne is beszéljünk, hogy akit megvezetnek egy ilyen órával, azt az élet más területein is átejthetik.

Milyen árkategóriában mozognak a replikák? Azért az árért milyen (eredeti) órát kaphatunk?

Ötszáz forinttól sokszázezer forintig! Rolex utánzatot például csinálnak tömör aranyból svájci ETA automata szerkezettel, az talán még az egymillió forintos árat is eléri. Normális órát pedig már lehet kapni tíz-tizenötezer forinttól például Casio márkában, két év gyári garanciával, nemesacélból, háttértámogatással.
Miért éri meg jobban az eredeti? Erre szerintem mindenki tudja a választ, aki pedig felteszi ezt a kérdést, az csak kötekedni akar, és magát meggyőzni arról, hogy jó az az ötezres Tag Heuer a kezén, hiszen pontosan megy.
Miért ne viseljünk hamis órát? Legfőképp azért, mert CIKI!

Kíváncsi vagy a legújabb órákra, amik ráadásul megfizethetőek is? Tudjuk, hogy igen!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában