Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha azt mondjuk, ez a tény rettenetesen megosztó, akkor még nagyon finomak voltunk.

Ha megosztó is, attól még igaz. A népszerű Tripadvisoron a legnépszerűbb program Indiában a világ egyik legnagyobb nyomornegyedének meglátogatása.

Miért is megosztó? Azért, mert van abban valami erősen taszító, hogy nyugati turisták azt tekintik programnak, hogy súlyos nyomorban lévő embereket bámulnak meg, aztán két óra múlva hazamennek a légkondiocionált szállodai szobájukba és egy zuhany utn újabb turistás programot pipálnak ki. Nézhetjük onnan, hogy a turista fizet ezért, mégpedig olyan 3000 forintnyi rúpiát, ami végülis a helyi gazdaságba kerül, ha nem is a nyomornegyed lakóihoz, meg egyébként is, mit tehet egy turista azon kívül, hogy a pénzével támogatja a helyi szállodákat, éttermeket, múzeumokat, stb.?

Felelőssége megmenteni azt a 700 ezer embert, aki a mumbai Dharavi nyomornegyedben él?

Aligha. Azonban talán turistalátványosságot, állatkertet sem kellene csinálni belőlük. Egyébként is, aki a mumbai reptéren sll le, és a belváros felé taxizik, az úgyis átmegy ezen a több budapesti kerület méretű helyen, az pedig elég kellene, legyen. Nekem legalábbis elég volt.

Tény, ami tény, a 2019-es Utazók különdíján a Tadsz Mahal és a Delhi óvárosát felfedező túrát megelőzve ez lett a honlap hasznlói szerint a legnépszerűbb program Indiában. Sőt, egész Ázsiát figyelembe véve ez lett a 10. legnépszerűbb program.

A nagyjából 3300 forintba kerülő túra keretében 6 fős csoportokat visznek be a gettóba, hogy megmutassák nekik az ott működő boltokat, üzleteket és egy helyi pékséget is felkeresnek.

A programot működtető Reality Tours and Travel nevű cég szerint a túra betekintést enged a mumbai munkásosztály életébe, a környéket pedig legjobban egy vezetett túra keretében lehet megiserni, ha csak nem szeretne valaki eltévedni.

Állításuk szerint a bevétel javarésze visszafolyik a közösség tagjaihoz.

A második helyen Delhi óvárosának bringás felfedezése állt, ami olyan 10 ezer forint ba került, a harmadik pedig egy 14 ezer forintos privát túra a Tádzs Mahal körül.

Az egész bolygót figyelembe véve a legmagasabbra értékelt turist élmény a tripadvisor szerint nem más, mint a Vatikán soron kívüli felfedezése. A soron kívüliséget itt szó szerint kell érteni, ugyanis sorban állás nélkül lehet végigjárni az egyébként mindig tömött pápai államot. Ennek az ára közel 20 ezer forint, és az árban benne foglaltatik a Szent Péter Bazilika és a Sixtusi kápolna megtekintése is. Erkölcsileg kevésbé aggályos, mint a mumbai nyomornegyed felkeresése.

A lista helyezetjeit egy olyan algoritmus segítségével határozták meg, amelyik figyelembe vette egy szolgáltatás értékelését, a véleményeket, és a népszerűségét.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.