5 hely azoknak, akiknek elegük van mindenből és mindenkiből

Eleged van a munkából? Elhúznál? Akkor mutatunk pár helyet, ahol nagyon messze lehetsz mindentől és mindenkitől. Mindegyik borzasztó messze van, baromi körülményes odajutni, és egyáltalán nem lesz tele turistákkal. Mennyország introvertáltaknak.

Naraui köztársaság

Alig tízezren laknak a mikronéziai szigetvilágban található köztársaságban, amely egykoron, az I. világháborúig Németországhoz tartozott. Nem egyszerű odajutni. Először is repülj el az ausztráliai Brisbane-be, majd csípd el a szigetre tartó légi járatot. Nem lesz könnyű, mert heti egyszer indul. A legközelebbi lakott sziget 300 kilométerre fekszik – itt mindentől messze érezheted magad.

Távolság Budapesttől: 14 521 km.

Ittoqqortoormiit

Ez a kimondhatatlan és leírhatatlan nevű település Grönlandon található, és egy olyan kopár vidéken fekszik, hogy az alföldi tanyavilág ehhez képest Balinak tűnik. A faluban 452-en élnek, akik főleg medve- és bálnavadászok. Ha ezt a helyet néztük ki magunknak, akkor először irány Reykjavik, majd a heti egyszer közlekedő helyi járattal repüljünk el a grönlandi Constable Point reptérre. Innen már csak egy helikoptert kell bérelnünk és meg is érkeztünk.

Távolság Budapesttől: 3351 km.

Deception Island

Az Antarktisz messze van, igaz? Akkor jó, mert ez a sziget éppen ott található. Először az argentínai Ushuiaiaba kell eljutni, ugyanis innen indulnak az Antarktiszra tartó hajójáratok. És hogy mit lehet ott csinálni? A sarkvidék már magában gyönyörű, és ott az állatvilág, pingvinek, bálnák, szóval nem nagyon lehet unatkozni itt sem.

Távolság Budapesttől: 15 250 km.

Concordia

A pakisztáni–kínai határon található pont a világon az egyetlen olyan hely, ahonnan négy darab 8000 méter fölötti csúcs is látható (összesen tizennégy van a világon). A himalájai Karakoram-hágó a világ egyik legszebb helye, de nagyon nehezen megközelíthető, plusz a pakisztáni–indiai helyzet miatt eléggé meg van pakolva katonasággal, szóval nem egy turistaparadicsom. Először el kell jutni a fővárosba, Iszlamabádba, majd háromnapos autós túra után Askoliába. Innen már csak tíz napot kell trekkingelni a hegyekben, és hopp, már meg is érkeztél.

Távolság Budapesttől: 4750 km.

Tristan da Cuhna

Még egy sziget, méghozzá szintén nagyon-nagyon messze, az Atlanti-óceánban, Afrika déli csücskétől is nagyon messze. Az államformája is elég szokatlan: az Egyesült Királyság tengerentúli területe. A világ legelszigeteltebb lakott településének számít, a legközelebbi falu 2460 kilométerre északra, Szent Ilona szigetén található. A sziget tulajdonképpen egy vulkán, és mivel a felszíne gyakorlatilag egy kúp, még reptere sincs, így hatnapos hajóúttal juthatsz el oda Dél-Afrikából. Egyetlen települése van, Edinburgh of the Seas. Az Angliából bevándorolt 271 fős lakosság tagjai hét családnevet viselnek, nem meglepő módon mindenki valamiféle rokoni kapcsolatban áll egymással.

Távolság Budapesttől: 11 720 km.

Jó utat!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon