Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egyes vélemények szerint az igazán cool városok folyóparton épültek, és ha például Szegedre, Győrre vagy Budapestre gondolunk (nem is beszélve olyan szintén jelentős emberi epicentrumokról, mint Róma, Párizs vagy New York) akkor hajlamosak vagyunk egyetérteni velük. Ugyanezen logika mentén a tóparton fekvő városok is figyelmünkre érdemes, ajánlott úticélok, úgyhogy össze is szedtünk nektek ötöt, hogy ne kelljen nagyon gondolkodni a „hová is menjünk idén?” kérdésen.

Thun, Svájc

A Thun-tó partján fekvő svájci kisvárost mintha elkerülték volna a zivataros évszázadok, hiszen első ránézésre úgy fest, mintha semmi sem változott volna a 18. század óta. A város körül több kastély is található, de nevezetességnek számít még a tanácsháza és egy II. világháborús múzeum is. A látvány maga a város, illetve a tó, amelyet akár a környékbeli csúcsokról – például az 1963 méter magas Niederhornról is - szemügyre vehetünk. A tavon természetesen csónakoznunk is lehet, de hajókiránduláson is részt vehetünk, közben megcsodálhatjuk a svájci Alpok hófödte óriásait, az Eigert, a Mönch-öt és a Jungfraut.

Megközelítés&szállás
Legközelebb a zürichi reptér található, innen magunknak kell megoldani a folytatást. B&B szállások 60-70 €-s ársávban kezdődnek, hoteleket jóval drágábban, akár 200 €-ért találhatunk.

Bled, Szlovénia

Svájci Alpok után szlovén Alpok. Bled városka ideális fekvése és regénybe illő kastélya miatt az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, ráadásul nagyon közel fekszik hozzánk. A sziklacsúcsra épített Bled kastély valóban filmbe illő látvány, nem is beszélve a tó közepén található Bled-szigetről, ami kedvelt esküvői helyszín. (Részletek a város magyar nyelvű honlapján.) Természetesen nem kell hozzá esküvő, hogy lássuk, Bled tökéletes célpont egy romantikus kiránduláshoz!

Megközelíthetőség&szállás
Szinte végig autópályán utazhatunk Bledig, a távolság csekély 520 kilométer. Az árak is barátságosabbak mint Svájcban, panzióban már 28-30 € körüli összegért, vagy 8200 Ft-ért találhatunk szobát.

Lappeenranta, Finnország

A finnországi Lappeenranta nem egy pörgős hely, ráadásul a kiejtés miatt kicsit nehezebb lesz felvágnunk azzal, hogy itt nyaraltunk, mintha Bibionéban vagy Miami-ben töltöttük volna a nyarat. 72.000 lakosával helyi viszonylatban kifejezetten nagyvárosnak számít, hangulatába pedig az orosz országhatár relatív közelsége (19 km) is belejátszik. A Saimaa tó partján fekvő városban a legkézenfekvőbb program a hajókirándulás, amit megtehetünk 1. magán a tavon, 2. a tóhoz tartozó csatornarendszeren. Lappeenrata nem mellékesen bandy nagyhatalom, (olyan, mint a jégkorong, csak egy kis labdával játsszák), a helyi női csapat ugyanis négyszeres országos bajnok. A helyi turistalátványosságok közé tartozik még egy középkori erőd, egy orosz ortodox templom és egy piac. A finnugor testvériség élő bizonyítéka, hogy Lappeenrata egyik testvérvárosa Szombathely.

Megközelíthetőség&szállás
Ellentétben a többi általunk ajánlott hellyel, Lappeenrantának saját reptere van, vagyis ha ezt a várost választjuk, akkor repülőgéppel egyenesen a célállomáson landolhatunk. Szállást már 50 €–tól foglalhatunk, de vannak egyéb opciók is

Ohrid, Macedónia

A macedóniai Ohrid az Ohrid–tó partján fekszik, és az ország egyik leghíresebb kisvárosának számít. A népszerűség teljesen jogos: talán nincs a világon még egy olyan hely, amely 28 különböző világörökségi helyszínnel büszkélkedhetne, nem mellékesen maga a tó is a világörökség része. Ez a magas szám a városka templomainak köszönhető, amelyből egy középkori beszámoló szerint – tessék megkapaszkodni – 365 található. Nem véletlen, hogy Ohrid beceneve Jeruzsálem, úgy tartják, hogy azért volt itt ilyen mennyiségű templom, hogy a helyiek az év minden napján másikba térhessenek be. A szám ma már kevesebb, de még így is irgalmatlan mennyiségű katedrális és szentély látogatható. Akadnak itt egyéb programok is: itt is lehet hajókiránduláson részt venni, fel lehet menni a város fölött terpeszkedő középkori erődítménybe, és a Galicsica Nemzeti Park is a közelben van.

Megközelíthetőség&szállás
Macedóniában két nemzetközi repülőtér található, az egyik éppen Ohridban. Autóval sem lehetetlen távolság, nagyjából 725 kilométerről beszélünk, a nagyja autópályán. Apartmant találtunk napi 3000 forinttól, szállodai szobákat már 8000 forinttól, vagyis úgy fest, hogy itt még nem szálltak el az árak.

Bellagio, Olaszország

A Como-i tó partján fekvő Bellagio igazi gyöngyszem, nem csoda, hogy a környék hollywoodi sztárok körében is felkapott. George Clooney nem messze innen vette meg a Villa Oleandrát, és az olyan csillagok feltűnése sem számít errefelé hatalmas meglepetésnek, mint Catherine Zeta-Jones, Robert De Niro vagy Madonna. A képeket elnézve ezen cseppet sem kell csodálkozni, a mázlista olaszok nem csak több ezer kilométernyire tengerparttal, hanem ilyen tavakkal is rendelkeznek.

Megközelíthetőség&szállás
Tőlünk autóval könnyen megközelíthető, igaz, a jelenlegi benzinárak és az olasz autpálya díjak miatt nem feltétlenül olcsó megoldás. Fapados járattal Milánóig juthatunk el, innen autóbérlés, vagy buszjáratok ajánlottak. Szállást B&B helyeken már 75 € környékén találhatunk.

Korábban olyan nagyvárosokat is bevizsgáltunk, mint New York vagy Párizs, de Indiáról is megvan a véleményünk!

(fotók: Lappeenranta.ft, www.ohrid.gov.mk, www.thun.ck, www.bellagiolakecomo.com, www.bled.sl)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.