Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valljuk be, azért nem mindenkinek adatik meg a luxus, hogy az egész izzasztó nyarat egy pálmafás tengerpart alatt húzza ki: nos nekünk, átlagos plebejusoknak valahogy védekeznünk kell a Nap ellen és ha már ezt tesszük, miért ne tennénk a legjobban és legstílusosabban? Na erre adunk most pár profi tanácsot.

Funkcionalitás és a lehetőségek tárháza

Az árnyékolástechnikai megoldások elsődleges célja, hogy védjenek az erős napsugárzástól és a nagy hőségtől; ezzel nem mondunk újat, ahogy azzal sem, hogy ma már gyakorlatilag bármilyen anyagból készíthetünk olyan építményt, amely alkalmas minderre. Egyrészt ízlés szerint, másrészt a környezethez illeszkedően téglából, fából vagy éppen vászonból is telepíthetsz olyan elemeket, amelyek nemcsak árnyékot biztosítanak, de a kerted vagy éppen erkélyed legmenőbb része lehet.

Azonban mindenképpen ügyelned kell arra, hogy a természetes fényt megőrizd, így az épített árnyékolókat minden esetben a természetes környezet elemeinek figyelembevételével telepítsd (mert ha olyan mázlid van, hogy ott figyel egy terebélyes lombozatú fa a kertedben, akkor minek). De ha ez nincs, akkor a mesterséges árnyék előállításának legegyszerűbb módja, ha napernyőket vagy úgynevezett napellenző ponyvákat helyezel el. Ezek között már megtalálhatók olyan innovatív anyagokból gyártott termékek is, amelyek UV-szűrővel ellátott textíliából készülnek, így az árnyék mellett a szűrt fényben akár még napozhatsz is.

A kert fókuszpontjai: a pavilonok

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a pavilonok, amelyek baromi látványos elemei lehetnek a kerteknek. Attól függően azonban, hogy milyen anyagú eszközt választunk, számos plusz feladatot el kell végezni annak érdekében, hogy élettartamuk ne csökkenjen. A fából készült árnyékolókat rendszeresen le kell kezelni, a téglaépítményekre vakolat is szükséges, ezen munkák egy részét pedig magas színvonalon csak szakemberek tudják ellátni, akiknek a megbízása plusz költségekkel jár.

Ezt elkerülendő nagyon romantikus, vagány, trendi, egyszóval ideális választás lehet a szövetes pavilonok telepítése, hiszen ezek könnyedén összeállíthatók, a szezon végén pedig pár perc alatt szétszedhetők, hogy aztán a garázsban vagy a padláson biztonságosan áttelelhessenek. Stílustipp: az egyszínűek a legelegánsabbak (fehér, világoskék, bordó vagy épp fekete is tud működni), a mintás darabokkal fiatalosabb, lazább hatást érsz el.

Pavilon with benefits

Az idei év slágerterméke lehet az alumíniumvázból készült, innovatív pavilon, ami minden évszakban tökéletes árnyékolást biztosít. Sőt, a legnagyobb hőségben, vagy éppen egy hirtelen jött zivatar ideje alatt is lehetővé teszi a zavartalan kültéri tartózkodást. Az építményt házilag is stabilan telepítheted néhány óra alatt, ráadásul rendelkezésre állnak olyan darabok is, amelyek oldalsó szerelvényeit úgy alakították ki, hogy akár szúnyoghálót is szerelhess rá (ami tapasztalatból nagyon nem mindegy, hogy van-e vagy nincs).

Vannak olyan prémium kategóriás alumínium pavilonok is, amelyeknek a tetőszerkezete is különleges. A speciális polikarbonát szövet ugyanis képes arra, hogy megszűrje a káros ultraibolya sugárzásokat, ugyanakkor átengedi a természetes fényt is, miközben kellő árnyékot biztosít a kényelmes kinttartózkodáshoz – mindezeken túl pedig alkalmas arra is, hogy akár grillezz vagy bográcspartizz alatta.

Fontos viszont, hogy ebben az esetben olyan darabot válassz, aminek a közepén légrés található, ami a szívóhatás miatt a füstöt folyamatosan el tudja vezetni (és persze fokozottan kell azonban figyelni arra, hogy az építményt nyílt láng még véletlenül se érje sütögetés közben).

Vidám kültéri nyarat!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.