Newman másik Daytonája 2017-ben nem kevesebb, mint 17,75 millió dollárért (átszámítva majdnem 5,6 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el a Phillips aukciósház árverésén.

Paul Newman híres, sokáig eltűntnek hitt Daytonája évekkel ezelőtt a világ legdrágább órájának számított. Azóta a Rolexet már letaszították a trónról, jelenleg a Patek Philip Grandmaster Chime nevű, hiperkomplikált modellje az egyeduralkodó a maga 31 millió dolláros vételárával.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cole Pennington (@cole_pennington) által megosztott bejegyzés,

Ennek ellenére sok gyűjtőnek még mindig a 6241-es Cosmograph jelenti az óragyűjtés csúcsát. Ez egyrészt Newman népszerűségének, másrészt az óra történetének köszönhető. A legendás színész és autóversenyző a feleségétől, Joanne Woodwardtól kapta a fehér számlapos Daytonát, ami egyébként a maga idejében nem számított felkapott modellnek. Akárhogy is, Newman számtalan fotón szerepel a kedvenc órájával, amit szokatlan módon egy fekete pilótaszíjon hordott.

A tárgy értékén sokat emel, hogy évtizedekig eltűntnek hitték. 1984-ben Newman a Daytonáját a lánya akkori barátjának, James Coxnak ajándékozta. Cox és Nell Newman egy ideig azt tervezték, hogy összeházasodnak, de végül szakítottak, az óra pedig Coxnál maradt. A férfi meg is feledkezett róla, de mikor megtalálta, rögtön tudta, hogy vissza kell adnia a volt barátnőjének. A színész nemcsak a mindennapokban hordta, hanem rengeteget versenyzett is benne, nem véletlenül. Az óra egyik jellegzetessége a hátlapja, amire Newman felesége azt gravírozta, hogy

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jacopo Scita (@apobush) által megosztott bejegyzés,

Az órát végül egy órásmester ismerte fel, akihez elvitték szervizelni az évtizedek óta egy fiókban porosodó Rolexet. A legendás Paul Newman Daytona így került a New York-i Phillips aukciósházhoz, ahol 2017-ben egy nagyszabású esemény keretében jótékonysági árverésre bocsátották.

A hatalmas hype miatt a Daytonák árai csillagászati magasságokba emelkedtek. Az őrület egyébként mára sem hagyott alább, ezek az órák referenciaszámtól és állapottól függően valahol 50 és 150 millió forint közötti árakon mozognak. Persze már a Phillips aukciója előtt sem volt olcsó egy vintage Cosmograph, de a 2017 után szinte lehetetlen volt hozzájutni emberi árakon ezekhez a modellekhez. Épp ezért számít nagy hírnek, hogy december 12-én kalapács alá kerül egy újabb Paul Newman Daytona, méghozzá egy fekete számlapos, ami színész nagyjából második kedvenc órája volt a fent említett híres 6241-es után.

A másik Paul Newman Daytona

Newman ezt az órát is a feleségétől kapta, méghozzá a 25. házassági évfordulójuk alkalmából és ennek a hátlapja is gravíroztatott, ezúttal a

felirat került rá. A 6263-as, gyűjtői körökben Big Red néven futó (a vörös, többi modellhez képest vastagabb betűtípussal írt Daytona felirat miatt nevezik így) Rolex bevétele a Newman családhoz kerül majd, akik a hírek szerint a befolyó összeget ezúttal is jótékonysági célokra fogják felajánlani.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Phillips Watches (@phillipswatches) által megosztott bejegyzés,

Az aukciót december 12-én lehet élőben követni, sőt akár licitálni is lehet az órára a Phillips weboldalán. A Hodinkee nevű órás portál szerint a Daytona nem fog újabb rekordot dönteni, de nagy valószínűséggel ez a modell is több millió dollárért fog elkelni.

Hodinkee

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.