Ma már kis túlzással Budapesten sem tudunk úgy befordulni egy random utcasarkon, hogy ne egy pizzázóba nyissunk be, úgyhogy finoman fogalmazva sincs könnyű dolga annak, aki nápolyi pizzával hódítaná meg a magyar fővárost. Találtunk azonban egy frissiben nyitott helyet, ami ebben a méltán felkapott műfajban képes újat mutatni.

A IX. kerületi Tóth Kálmán utca viszonylag ritkán bukkan fel a főváros legpörgősebb negyedeit bemutató listákon. A helyzet viszont jó eséllyel megváltozhat, merthogy a környék státusza fokozatosan felfelé ívelő görbét mutat. Sok izgalmas újdonsággal épül be a terület, ahonnan egy minőségi pizzázó azért még hiányzik. Vagyis csak hiányzott, mert ezt a nyitott pozíciót lecsapta a napokban megnyitott Pizziozo – Dough Dealers.

Isten hozott a családban

A NOSH – Caffeine Dealers specialty kávézólánc „testvérprojektje” nápolyi tüzet, budapesti szívet és közel-keleti fűszereket ígér, ráadásul nemcsak egy új pizzázó, hanem egy modern pizzamaffia-főhadiszállás is (no meg a remények szerint számos változatos programmal csalogató közösségi tér).

A keresztelő hátterében a „dough dealers” kifejezés áll, ami a kávézók „caffeine dealers” világára utal, miközben a Pizziozo saját identitása egyfajta modern maffia – avagy ikonikus, játékos, de komolyan vett pizzakultúra. Ehhez mérten laza a vendégtér, mutatós a látványkonyha, dizájnosak a grafikák, valamint a kandalló-illúzió is egyfajta sajátos „pizzamaffia-világot” épít.

Nem mindennapi feltétek

Mindezek után nemcsak hatalmas étvággyal, hanem ugyanilyen mértékű kíváncsisággal nyitottunk be a teraszos helyre, ahol megtudtuk, hogy a tésztát lassan és szenvedéllyel kelesztik, minden pizzát egy 450 Celsius-fokra izzított Morello Forni kemencében sütnek készre.

Az étlapon a klasszikusabb tételek mellett feltűnik pár szokatlan elnevezésű, emiatt sejtelmesnek ígérkező variáns is.

Ilyen mindjárt a Zucca, ami pirított gesztenyével és amarettóval tűnik ki, vagy a Laci’s, ami meg pistachio pestóval és ‘nduja krémmel ingerel arra, hogy mindenképp kikérjük.

A Levante a kedvelt közel-keleti-fűszerrel, a za’atarral, valamint joghurtkővel érdemli ki az unikális jelzőt, mint ahogyan a ropogós krumplival (!) megszórt Frenchie-vel sem találkozhatott még Budapest pizzamajszoló közössége.

A Bianca e Funghi-n a szarvasgombakrém az extraság, de csöppet sem tolakodó módon jelenik meg az egyébként megosztó feltét. Az étlap tehát izgalmasan ötvözi a pizza óhazából Nápoly hagyományait, a magyar konyha ismerős alapjait és a közel-keleti inspirációkat.

Na, de a lényeg: összességében milyen a pizza?

Röviden szólva nagyon, már-már veszélyesen fluffy. Kívül ropogós tésztájú, belül rendkívül légies; az a fajta pizza, aminek – ha már maffiózózunk – szinte bűncselekmény otthagyni a szélét. Egyébként igencsak ötletes gag-ként egy aranyozott ollót kapunk a felszeletéshez, vagyis elég vagány módon vághatjuk fel a pizzát (pro tipp: először a kitüremkedő hegycsúcsokba nyisszantsunk bele, aztán vágjuk fel kis háromszögekre).

A tészta állaga egyébként abszolút háromszög-kompatibilis, vagyis nem gyengül el, ha a hivatalos szabályokat betartva akarjuk elfogyasztani, ahogyan azt az olaszországi pizzaséfek mondják.

Aki tehát kilépne a margherita, prosciutto, quattro formaggi szenthármasból és teljesen új ízvilágban barangolna, annak feltétlenül ajánlott a Pizziozo. És annak is, aki csak a tésztára megy rá.

Ez is érdekelhet:

Teszteltük a főváros 10 legjobb pizzázóját – Itt a Player Budapesti Pizzalistája

Az olasz vékony lepénykenyér ismét virágkorát éli, de ma már a minőség a trendi. A Player szerkesztősége pedig imádja a jó pizzát, meg is néztünk pár izgalmas helyet.

Miért szögletes dobozban szállítják ki a kerek pizzát, amit háromszögekre vágunk?

Miért háromszögre vágják a pizzát, és miért kerek egyáltalán a pizza? Pizzageometriai kérdéseket tisztázunk.

Egy magyar pizzéria is bekerült Európa 50 legjobb pizzériája közé

Egy magyar étterem is felkerült a legnívósabb európai pizzériák előkelő ötvenes listájára.

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Láttad már Palvin Barbit szexi mikulásruhában?

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

A Player kérdése: Befejeződött az F1 idei szezonja. Nálad ki az év versenyzője?
29% Norris
51% Verstappen
9% Piastri
2% Russell
9% Egy másik versenyző
Az ikon újjászületik: megérkezett Magyarország első branded rezidenciája
Hirdetés