Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy friss tanulmány szerint negatív hatásai lehetnek annak, ha túl sok gyúrós faszit követsz a különböző közösségi oldalakon.

Az mára alapvetéssé vált, hogy egy edzés csak akkor ér valamit, ha képet is posztoltál róla a netre. Ha a barátaidnak nem mutatod meg, hogy te jártál a konditeremben, akkor az nyilván meg sem történt, így eredménye sem lehet. Az ilyen mentalitás elterjedésének köszönhetően az Instagramon állandóan kondiszelfikbe botlik az ember. De vajon milyen hatással vannak a jól megvilágított, jól beállított pózolós képek azokra, akik nap mint nap átpörgetik őket?

Arról egyébként már korábban is írtunk, hogy mennyire veszélyes lehet a mentális egészségre nézve az Instagram, most pedig egy új kutatás jutott hasonló következtetésre.

- magyarázta Tricia Burke, a Texasi Egyetem szakértője, a kutatás társszerzője, aki elárulta, hogy a sok ilyen képnek kitett személyek gyakrabban küzdenek önbecsülési gondokkal, valamint többet aggódnak a súlyuk és a megjelenésük miatt. A negatív összehasonlítgatás miatt sokan elbizonytalanodnak magukkal kapcsolatban.

Let’s get it. 💪🏻 TAG your motivator, & say something positive. 💯 #mondaymotivation #proudfitness

Oliver Proudlock (@proudlock) által megosztott bejegyzés,

Másrészt viszont akadnak olyanok is, akik a fitt és sportolós posztoktól inkább motiváltabbnak érzik magukat, erőt tudnak meríteni az ilyen képekből és igyekeznek felnőni ahhoz a profi sportolóhoz vagy ismerőshöz, aki megosztja a képeket. Összességében tehát nem egyértelműen fehér vagy fekete ez a dolog.

A kutatást elvégzők szerint az a gond, hogy a közösségi média mindenképpen mélyreható pszichológiai hatást gyakorol a felhasználókra, akik közül a többség nem is tudja egyből eldönteni, hogy ő most a motivált vagy a sérült kategóriába tartozik. A megoldás egyértelműen az lehetne, ha mindenki felelősségteljesen posztolna (különösen azok, akik nagy követőtáborral rendelkeznek) és igyekezne pozitív üzeneteket küldeni a felhasználók számára, akik ennek hatására a saját életüket is egészségesebbé tehetnék.

Érdemes szem előtt tartani ezt is:

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.