Egy teljes munkanapon át megújuló energiák fedezték az egyik legnagyobb európai ország teljes áramszükségletét. De ettől még a fosszilis energiatermelés sem állt le.

Múlt héten egy kicsit belenézett a jövőbe a spanyol villamosenergia-hálózat: megtörtént ugyanis, ami várhatóan egyre gyakoribb lesz a következő években.

Egy amúgy átlagos hétköznapon (a rend kedvéért: kedden) délelőtt tíz és este hét között, azaz kilenc órán át a megújulókból származó termelés simán fedezte az ország szükségletének száz százalékát.

Ehhez a mérföldkőhöz már többször elérkezett a spanyol hálózat, de soha nem ilyen hosszú ideig. Ebből a szempontból van jelentősége a fenti „átlagos hétköznap” kifejezésnek, amennyiben ilyenkor magasabb a fogyasztás, mint hétvégén vagy egy ünnepnapon – hívta fel a figyelmet a Red Eléctrica de España (REE) állami áramszolgáltató.

Napelempark Andalúziában - Fotó: GettyImages

Ahogy mindenhol, Európa negyedik gazdaságában is gyorsan terjednek a megújuló energiaforrások, elsősorban a napelemek.

Másfelől az, hogy nap-, szél- és vízenergiából több áramot állítottak elő az adott napon, nem jelenti azt, hogy a nukleáris, szén- és gázerőművek ne termeltek volna.

A többletből Franciaországba, Portugáliába, valamint – jóval kisebb mértékben – Marokkóba és Andorrába exportált áramot Spanyolország.

Ezen kívül tápláltak energiát a szivattyús vízerőművekbe is, amelyek energiát vesznek fel azon napszakokban, amikor alacsonyabbak az árak, és termelnek, amikor drágább az energia.

A mérföldkőnek számító megújulóenergia-rekordot természetesen a kedvező időjárásnak köszönhetjük, de nemcsak annak: az utóbbi idők erős kapacitásnövekedése is meghatározó, azon belül is a háztartási napelemeké, egyfelől többlet energiát táplálnak a hálózatba, másfelől csökkentik a szükségletet, amikor süt a nap.

(Forrás: El País, fotó: napelem-park egy spanyolországi borászat mellett – Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Gyorsabban terjednek a nap- és szélfarmok, mint egykor az atomerőművek

Jó hír a dekarbonizáció szempontjából, de csak akkor, ha a trend folytatódik.

Több száz naperőművet kapcsoltak le a cseh hálózatról

Hát ezért olyan piszok fontos a tárolókapacitás: közeleg a nyár, a napelemparkok már annyit termelnének, amivel nem tud mit kezdeni az országos hálózat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

A legjobb tudásunk szerint veszünk popcornt Jarah-nak, ha eljön velünk moziba

További cikkeink a témában