A Lazio nyerte a Coppa Italiát, egy félidőt gálázott a bajnok PSG, a Siófok a kiesési rangadót húzta be, a Real Madrid hatgólos döntetlent játszott San Sebastiánban. A 21. hét legérdekesebb történései.

A legfontosabb mérkőzés

Nem csak a hét, hanem az egész szezon legfontosabb meccsét játszották a 22. héten: Bajnokok Ligája-döntőt rendeztek Londonban, a Wembleyben. Kissé morbid, a futball őshazájának szentélyében ugyanis két német klub csapott össze, a Bundesliga-bajnok Bayern München és a Borussia Dortmund. Jürgen Klopp tanítványai meglepték az esélyes bajorokat, az első negyedórát a letámadással uralták, ha nincs olyan pazar reflexe Manuel Neuernek, akkor előnyt szereztek volna. Megúszta a München, sőt az egész első félidőt, aztán érkeztek a gólok: Mario Mandzukic Arjen Robben beadása után kotorta a kapuba a labdát, majd Dante térdelte hasba Marco Reust a büntetőterületen belül, a tizenegyest Ilkay Gündogan lőtte be.

A meccset az a Robben döntötte el a 89. percben, aki előtte hatalmas helyzeteket hagyott ki, és attól a Ribérytől kapta a zseniális labdát, aki elől teljesen elszívták a levegőt a dortmundiak a meccs nagy részében.

A legnagyobb mentés

Maradunk a BL-finálénál, még a hét legnagyobb mentését muszáj kiemelni erről a meccsről. Neven Szubotics egy teljesen lehetetlennek tűnő szituációban mentette meg góltól a Dortmundot: Thomas Müller szerzett labdát a hibázó védőtől, ellőtte Weidenfeller kapus mellett, a lövés talán elkerülte volna a kaput, ám a túloldalon nagy sebességgel érkezett Robben, aki 43 centiről talán nem hibázta volna el, de jött Szubotics.

A legkevésbé számító rangadó

Igazán csak a presztízs miatt volt érdekes a Debrecen és a Ferencváros rangadója, hiszen egyik csapat sem érhetett már oda a dobogóra, a Loki viszont megnyerte a Magyar Kupát, így ott lehet az Európa-ligában. A Fradinak a negyedik hely lehet a célja, de vélhetően sokkal inkább az motiválta a zöldeket, hogy 2001 óta nem nyertek Debrecenben. Mostanáig: Ricardo Moniz együttese Somália, Jenner és Perics góljaival 3–2-re megnyerte a váratlanul parázs hangulatúra sikerült bajnokit. Előbb egy kissé könnyen befújt Debrecen-tizenegyes okozott felfordulást, aztán pedig Máté Péter talpalta mellbe (!) Somáliát, amiért piros lap járt. Az utolsó percben kapott még egy büntetőt a hazai csapat.

A legnagyobb derbi

Városi rangadót, vagyis derbit (a Derby della Capitalét) rendeztek az Olasz Kupa döntőjében – a Stadio Olimpicóban a két fővárosi gárda ütközetéből a Lazio került ki győztesen. A meccs egyetlen gólját az égszínkékek bosnyák védője, Senad Lulic szerezte. A Roma nem tudta megszerezni a tizedik kupagyőzelmét, így nem kerül fel a mezükre az ezüstcsillag.

A legkülönlegesebb

Brazíliából érkezett a legérdekesebb gól. A másodosztályban az Avaí az Oeste otthonába látogatott és az egészen a 93. percig vezetett is. Aztán a hosszabbítás utolsó percében szöglethez jutott az Oeste, amire mindegyik hazai játékos fölment a kapuhoz. Még a kapus is. Megérte, Fernando Leal ugyanis gyönyörű csukafejessel egyenlített.

A legnagyobb gól

Csoda van készülőben Siófokon, a néhány hete biztos kiesőnek tűnő együttes már csak két ponttal van lemaradva a Pápa mögött, legyőzte ugyanis a legnagyobb ellenfelét. A pápai kiesési rangadó egyetlen gólját Takács Zoltán szerezte, a védő tizenhét méterről, szabadrúgásból lőtt hatalmas dugót.

A legőrültebb hajrá

A Realnak már mindegy volt, mit játszik a Real Sociedad otthonában, a bajnokságban a második helyen végez, edzője pedig távozik. A hazaiaknak azonban nagyon is fontos volt a meccs, ugyanis a negyedik helyen állnak, és a Bajnokok Ligája-selejtezőre gyúrnak. Ennek ellenére a Madrid szerzett vezetést Higuaín góljával, és az előnyt José Callejón duplázta meg a második félidő elején. Nem volt boldog a Estadio Municipal de Anoeta népe. Aztán Xabi Prieto és Griezmann góljaival visszajött a meccsbe a baszk gárda, ám a 80. percben Khedira ismét legörbítette a hazai szájakat. A csattanó azonban hátra volt, a 93. percben Xabi Prieto ismét gólt lőtt, így egy pont otthon maradt.

A legjobb második félidő

A Paris SG már bajnokként utazott Lorient-ba, az elbúcsúzó David Beckham nélkül, és ennek tudatában lötyögte végig az első játékrészt. Nem tudjuk, mi történt a szünetben, nem kizárt, hogy Carlo Ancelotti tajtékzott csöppet, mert a második félidő elején negyedóra alatt hármat rámoltak be a fővárosiak: Zlatan Ibrahimovic kezdte, aztán három perc alatt kétszer jött a csereként beálló Kevin Gameiro. Végül tizenegyesből szépített a Lorient.

(Fotó: Europress/Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Dortmund után a Bayern is bejutott a BL-elődöntőbe

További cikkeink a témában